Прокуратурата обвини кмета на Червен бряг в престъпление по служба

Данаил Вълов остава на свобода срещу 75 000 лв. гаранция, обвинението ще иска отстраняването му от длъжност

Прокуратурата обвини кмета на Червен бряг в престъпление по служба

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на Червен бряг Данаил Вълов.

Той е обвинен за длъжностно престъпление, за това, че през 2017 г., като публичен възложител по Закона за обществените поръчки, е нарушил служебните си задължения. Без да са били налице основанията в закона, кметът на Червен бряг е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и в Койнаре, като по този начин е облагодетелствал две свързани с него фирми, твърди прокуратурата.

Вълов беше задържан по Закона за МВР на 20 март 2019 г. при провеждане на действия по досъдебно производство на Специализираната прокуратура, извършени от следователи в отдел "Следствен" на Специализираната прогуратура и подпомогнати от служители на КПКОНПИ и МВР.

След като му беше повдигнато обвинение и определана мярка за неотклонение от 75 000 лева, Вълов е освободен.

Предстои Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд кметът да бъде отстранен от длъжност, се казва в съобщението на прокуратурата.

По време на операцията бяха задържани и петима служители в общината, участвали в обществената поръчка. След разпит те също бяха освободени. За момента имат качеството на свидетели по делото.

Кметът: Няма конфликт на интереси

Данаил Вълов каза пред бТВ, че няма конфликт на интереси между общината и местни фирми при изпълнението на обществена поръчка по програмата "Топъл обяд".  Посочи, че Комисията за конфликт на интереси не е открила нередности.

"Класирани са фирми, които са дали най-добри оферти. Не виждам лошо в това, че те са местни фирми. Не е вярно, че фирма на счетоводителка на моята съпруга участва. Тя е била там, след като регистрира собствени фирми, от доста време тя се занимава със собствения си бизнес. В малкия град фирмите се знаят, това е нормално", обясни  кметът на Червен бряг.

Вълов каза още, че не е очаквал подобна проверка, но на неговата позиция трябва винаги да е подготвен да дава обяснения.

"Проверяващите органи дойдоха в 6:50 часа сутринта, като изключим тежковъоръжената жандармерия, проверяващите се държаха коректно към мен и към семейството ми. Извършиха необходимите обиски. След това бях отведен за разпит в местното РПУ", каза Вълов.

Той допълни, че има неща в обвинението, които го притесняват, но все още не разполага с всички материали по делото, за да коментира.

Топъл обяд от фирми, свързани с общинари в Червен бряг

Поръчката за "Топъл обяд" за социално слаби в Червен бряг и Койнаре е обявена през април 2017 г. с индикативна стойност от 229 106.22 лв. с ДДС. Кандидатстват три фирми. Едната е софийската "Кремис 09", която е свързана с общинския съветник Явор Бакърджиев. Другата е "Дева М" собственост на Цецка Илиева, която обаче е и главен счетоводител на фирмата, управлявана от съпругата на кмета и неговата дъщеря, разказа журналистът Христо Гешов миналата година. Третият кандидат е софийската "Мастър Пик" ЕАД.

"Дева М" и "Кремлис 09" са спечелили обществената поръчка "Топъл обяд" година по-рано. Офертата на "Мастър Пик" ги изненадва, още повече, че тя е с по-ниска цена от техните. За храненето на социално слабите в Червен бряг "Дева М" дава цена от 131 258, 54 лв. с ДДС, докато предложението на "Мастер Пик" е с около 5000 лв. по-малко – 126 138,62 лв.

Подобна е ситуацията и за другата обособена позиция изхранването на бедните в Койнаре. "Кремлис 09" дават цена от 97 576,66 лв., докато с около 20 хил. лв. по-малко дава "Мастер Пик – 77 979,72 лв. Това става ясно от публикуваните документи в профила на купувача на община Червен бряг.

Съгласно тръжните условия за победител в търга би трябвало да бъде избрана "Мастер Пик", но кметът Данаил Вълов прекратява обществената поръчка. Аргументът е, че "всички ценови предложения не отговарят на обявените условия на възложителя и посочения образец в документацията".

"Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил В. е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година", се казва в съобщението на прокуратурата. Според обвинението кмета е извършил престъпление по служба (съставомерни по чл.282, ал.2, пр.2-ро вр. ал.1 от НК).

След прекратяването Вълов пуска поръчката отново и този път няма изненада – печелят "Дева М" и "Кремлис 09", които са свързани с общинското ръководство.

Нарушенията по "Топъл обяд" бяха установени и от Агенцията "Държавна финансова инспекция". В доклада ѝ бяха описани редица нередности и бяха съставени около 15 акта на кмета Данаил Вълов и на началника на отдел "Обществени поръчки" Евгения Николова.

Сред посочените от АДФИ нередности бяха посочени ограничителните условия в тръжната процедура, хранене на мъртви души, забавено качване на информация за поръчката в профила на купувача на общината.

Споделяне

Още по темата

Още от България