Прокуратурата обвини Огнян Донев за укриване на данъци за близо 63 млн. лева

Според бизнесмена става дума за прехвърляне на акции на номинална стойност, за което не се дължат данъци

Огнян Донев

Прокуратурата повдигна в четвъртък обвинение срещу Огнян Донев - собственика на “Софарма“ и критичните към властта медии “Клуб Z“ - за укриване на данъци в размер на 62.8 милиона лева. Заедно с него обвинение за укриване на данъци за 7.5 милиона лева е повдигнато и на изпълнителния директор на компанията “ТЕЛСО“ АД Борис Борисов.

Обвинението към Донев е за това, че е продал огромен брой акции на “Софарма“ на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на “Софарма“, които са били девет пъти по-високи. Така се е избегнало плащането на данъците.

Сделките са сключени през април и май 2006 година. Тогава мажоритарният собственик на “Софарма” и компанията “Елфарма” Огнян Донев е продал на нерегулирания пазар на фондовата борса общо 59.43 млн. акции от “Софарма“ (84% от капитала).

Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 година, когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но той не го е направил. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лева на нерегулиран пазар не се дължат данъци.

Ето ги и описаните от прокуратурата сделки.

На 17 април Огнян Донев е прехвърлил 11.07 милиона броя поименни безналични акции от капитала на “Софарма“ АД на ТЕЛСО на цена от по 1 лев за акция. Прокуратурата твърди, че е трябвало сделката да бъде сключени по борсовата цена на акциите от 9.35 лева на брой. Така сделката е щяла да бъде за 103.5 милиона лева, а не за 11.07 милиона лева. Така според прокуратурата били укрити част от данъците.

Същият ден Огнян Донев е прехвърлил и 10.4 милиона броя поименни безналични акции от капитала на “Софарма“ АД на фирма “Телекомплект“ пак на цена по лев за акция. Третата сделка за деня е била продажба на 10.72 броя поименни безналични акции от капитала на “Софарма“ АД на „СОФИЯ“ АД на цена пак по един лев за акция.

Четвъртата сделка се е случила три дни по-късно, когато Огнян Донев продава още 5.5 милиона броя акции на “Софарма“ на “СОФСТРОЙ“ АД на цена от по 1 лев за акция. На 28 април стават още две подобни продажби извън борсата на общо 8 милиона акции на “Софарма“, а купувачи са “Телекомплект“ и пак “София“ АД.

Последната сделка е от 16 май 2006 година, когато ТЕЛСО АД купува 4.6 милиона броя акции на “Софарма“. От всички тези сделки Огнян Донев е покрил данъци за близо 63 милиона лева, защото не е продал акциите по пазарната им цена, която е девет пъти по-висока, смята прокуратурата.

Шефът на ТЕЛСО Борис Борисов е обвинен за укриване на данъци за абсолютно същото. През 2008 година неговата компания продава своите 22.1 милиона акции в “Софарма“ извън регулирания пазар на цена от по 1 лев за акция. Тогава цената на акциите на “Софарма“ на борсата е била два пъти по-ниска (4.5 лева) и затова той ще отговаря за укриване на данъци за “само“ 7.5 милиона лева.

В сайта на “Клуб Z” е публикуван и отговор на обвиненията на прокуратурата.

“Производството срещу Огнян Донев и Борис Борисов започна през юни 2012 г., точно по същото време, когато срещу Донев и бизнесмена Любомир Павлов, с който бяха собственици на изданията на германската медийна група ВАЦ - "Труд" и "24 часа", се водеше мащабна кампания от медии, свързвани тогава с вече фалиралата Корпоративна търговска банка“, пише в съобщението.

Според сайта на Огнян Донев за сключените и гореописани сделки с акции на т.нар. нерегулиран борсов пазар, не се дължат данъци, защото цената на придобиване и тази на продажба е една и съща - 1 лев. Съобщава се, че още по времето на сключване на сделките са уведомени по надлежния ред Комисията по финансов надзор, Централният депозитар, Българската фондова борса и инвеститорите.

“Ако имаше някакво нарушение, институциите отдавна щяха да започнат някакво производство срещу сделките. И данъчните органи са били наясно със сделката, тъй като има извършена ревизия на "Елфарма" АД в същия период и НАП не е констатирала нарушения“, се казва в реакцията на медиите на Огнян Донев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?