След нов рейд по ромските махали

Прокуратурата обвини още осем души заради "Ислямска държава"

Сн. БГНЕС

Прокуратурата обвини още осем души за участие в група, проповядваща "религиозно-екстремистка идеология, изграждане на халифат и война". Те са задържани след акция в ромските махали на Пловдив, Пазарджик и Асеновград.

Така обвинените за връзки с ислямистката групировка "Ислямска държава" вече са 15 души, след като през ноември миналата година в шумна акция бе арестувана първата група, водена от ромския духовен водач Ахмед Муса Ахмед.

Сега от държавното обвинение съобщиха, че в хода на досъдебното произведство срещу последователи на "Ислямска държава" са събрани доказателства за престъпна дейност и на други лица.

Във вторник са обвинени Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик, Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик.

Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за
арест.

Спрямо задържаните са взети мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, като предстои прокуратурата да поиска постоянното им задържане под стража от Окръжния съд в Пазарджик.

След арестите близки на задържаните се събраха около сградата на полицията в Пазарджик.

Според неофициална информация на БНР задържаните във вторник са от групата на Ахмед Муса и са служители в джамията Абу Бекир. Единият от тях Ненко Щерев е ходжа, съобщи "Фокус".

Според прокуратурата първата група обвинени още миналата година са качвали снимки във Фейсбук със знамена, колажи с оръжия, снимки от бойни полета и с обезглавявания.

Тогава от ДАНС обясниха, че не става дума за "клетка на "Ислямска държава, но можеше да бъде".

Тогава бяха задържани 26-има души, от които седем получиха и обвинения – имамът Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. И седмината обвиняеми са роми.

Заради акцията тогавашният председател на ДАНС Владимир Писанчев бе изслушан в парламента, но депутатите не останаха доволни от обясненията му и липсата на конкретна информация.

Споделяне

Още по темата

Още от България