Прокуратурата обвини седем души от варненската банда за убийства

Пресконференцията на разследващите в неделя. Снимка: МВР

Седем от предполагаемите членове на варненската банда за мокри поръчки, която бе обявена за разбита преди ден от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, вече са с повдигнати обвинения, обявиха в понеделник от спецпрокуратурата.

Задържаните, за които се предполага, че са организирали покушенията на варненския бизнесмен Борислав Манджуков през март м.г. и на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му през януари т.г., са обвинени, че са участвали в престъпна група, занимаваща се с убийства, нанасяне на телесни повреди и принуда.

Като лидер на бандата задочно е привлечен към наказателна отговорност Радослав Калчев – Черния Роди. Подобно на него, задочно е и обвинен Недялко Цветков-Чубака, които в момента са в неизвестност и се издирват от властите.

Според разследващите подчинени на Черния Роди в групата са били Николай Илиев-Мазния, Галин Мирчев-Жорко, Николай Тошев-Чирпанския, Мирослав Михалев и Деян Михалев. Предстои да бъдат повдигнати обвинения на Петър Благоев-Петрето и Христо Георгиев-Тополския, които излежават присъди в затвора.

От държавното обвинение припомнят, че Мазния е задържан още на 21 януари, а три дни по-късно спецсъдът му е определил най-тежката мярка за неотклонение – "задържане под стража". Освен него в ареста се намират още Жорко и Чирпанския, които са обвиняеми по друго дело – за наркоразпространение. На Мирослав Михалев и Деян Михалев пък е определена най-леката мярка – "подписка".

Според събраните до момента доказателства групата е действала от 2004 г. Преди ден Сарафов и Лазаров обявиха, че варненската банда е рязала уши, пръсти, чупила е ръце, крака и е извършвала убийства, палежи и изнудвания.

Като физически извършител на убийството на Борислав Манджуков е заподозрян Галин Мирчев. Николай Тошев пък бил уличен като негов помагач – шофирал колата при покушението. Разследващите твърдят, че двамата са извършили и двойното убийство на Митко Дамянов и съпругата му срещу 30 000 евро. Кой е бил поръчителят на тези покушения, все още не е обявено.

Лазаров и Сарафов обявиха още, че между тази банда и разбитата по-рано в София, за чийто лидер се смята Мила Георгиева, имало не само професионална, но и лична връзка. Синът на Мила – Мартин Георгиев, който още се издирва по подозрение, че също е ръководел софийската група, имал дете от дъщерята на Черния Роди, стана ясно от думите на разследващите в неделя.

Споделяне

Още по темата

Още от България