Прокуратурата обвини шестима за подготовка на терористичен акт в друга държава

Единият е пуснат за международно издирване

Прокуратурата обвини шестима за подготовка на терористичен акт в друга държава

Прокуратурата е обвинила шестима души след вчерашната акция, при която бяха задържани 43-ма души заради парични преводи към организации, за които има данни, че се занимават с тероризъм.

Петима от обвинените са задържани за 72 часа. А шестият е обвинен задочно и е обявен за международно издирване, каза пред "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че на шестимата са повдиганти по две обвинения. Първото е за това, че от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. всеки един от тях поотделно е извършвал небанкови парични операции по метода "хавала" в особено големи размери.
 
"Общо от всички лица - не по-малко от 25 млн. евро", каза Арнаудова.
 
Шестимата са участвали в купуването на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до Сирия. По думите на Арнаудова всички тези действия са извършени от тях с идеята, че ще бъдат използвани за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.
 
"Второто обвинение, което всяко едно от лицата са получили, е за това, че са участвали в група, която си е поставяла за цел извършване на терористични действия на територията на чужда държава. Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100", обясни Арнаудова. 
 
Очаква се в неделя прокуратурата да поиска от съда налагане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.
 
Преди ден зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни, че е установена мрежа от хора, през която е минавало финансиране към чужбина.
 
Парите са се използвали за "определени криминални дейности, включително и финансиране и логистика на лица и организации с профил тероризъм". Главен организатор на схемата бил живеещ у нас сириец. Той е бил в контакт и е финансирал хора, които се занимават с логистика на терористични организации, твърди прокуратурата.
 
Гешев отказа да коментира статута му.
 
Сред арестуваните има и българи, и чужденци. Все още не е ясно на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения.
 
Използвана е системата "хавала", чрез която парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина. Зам.-главният прокурор даде кратка историческа справка за тази сисмета:
 
"Системата хавала е древна система, наричана от арабите хавала, в Китай се нарича по друг начин, във Филипините по втори, но общо взето принципът е един. Още не е ясно дали е възникнала в Индия през VIII в. или от еврейските търговци през Средновековието в Европа. При едно лице хавалдар, това е арабският термин, идват определени хора, които носят определени суми и ги дават на това лице и искат тази сума да пристигне примерно на другия край на света. Няма физическо преместване на пари. Оставят ги при това лице хавалдар, той им дава или код, или определена информация, с която лицето, което ще ги получи в другата държава, се легитимира пред друго такова лице хавалдар, което се занимава с тази ситуация. Може да си представите тая система като своего рода древна система за бързи преводи, като Уестърн Юнион, не точно по същия начин, но това дава някакво образно описание".
 
 
 
 

Споделяне

Още по темата

Още от България