Прокуратурата обвини военното министерство за трагедията в село Бисер

Снимка: БГНЕС

Военното министерство е било отговорно за поддържането на язовир "Иваново", чиято скъсана стена преди година доведе до смъртта на шест души в село Бисер, на двама в село Иваново и заля десетки къщи.

От държавното обвинение съобщиха в понеделник, че според наблюдаващия прокурор язовирът попада в границите на полигона "Корен", а стопанисването му е възложено на Министерството на отбраната.

Досъдебното производство, което се води в Районната прокуратура в Харманли, вече е изпратено на Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, която е компетентна да продължи разследването и да персонализира лицата от военното министерство, ангажирани с управлението, стопанисването и поддържането на полигона.

Практиката показва обаче, че дори и след като прокуратурата посочи военното министерство като отговорно за поддържането на язовирната стена, е възможно да не се стигне до посочване на персонална вина.

Военното министерство и община Харманли влязоха в спор кой е бил отговорен за поддържането на съоръжението, за което се е знаело, че е проблемно. Военният министър Аню Ангелов обаче категорично отрече отговорността да е на МО. Според кмета на Харманли Михаил Лисков язовирът е проблемен от 2004 година и военните са били уведомявани на няколко пъти през годините.

От пресцентъра на МО съобщиха, че ведомството не е запознато със съобщението на прокуратурата и няма позиция към момента.

Според държавното обвинение "от 1961г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир "Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност".

Само преди няколко дни Аню Ангелов за пореден път обяви, че "хидротехническото съоръжение не е давано за стопанисване и управление на Министерството на отбраната" и призова да се изчакат резултатите от течащото в момента досъдебно производство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?