Прокуратурата обяви, че не разследва Христо Иванов

Христо Иванов, сн: БГНЕС

Прокуратурата не води разследване срещу бившия правосъден министър Христо Иванов, обявиха от държавното обвинение в понеделник. Съобщението бе по повод пресконференцията на лидера на "Да, България" от четвъртък, на която той изрази подозренията си, че е разследван за издаване на заповеди за освобождаване на служители на правосъдното министерство. Христо Иванов каза, че е "редовна практика" в прокуратурата да се държат дела на трупчета и да се вадят в удобни моменти.

Прокуратурата съобщава, че наистина има наказателното производство за заповедите за освобождаване на служители, което се води за документно престъпление.

"Установено е, че заповеди на министъра на правосъдието Христо Иванов за прекратяване на служебни правоотношения на държавни служители не са подписани от самия него, а от друго, неустановено до този момент лице", казват от държавното обвинение.

В съобщението се допълва, че Иванов не може да носи отговорност, след като не е автор на неистинските заповеди и дейността му като бивш министър на правосъдието не е предмет на разследване.

"Всички други твърдения и коментари пред медиите не съответстват на действителното положение и очевидно преследват цели, различни от добросъвестното представяне на обективната истина", заявяват от прокуратурата.

Историята с подписите на Христо Иванов започна след сигнал на сдружение "План Б" до главния прокурор Сотир Цацров от преди 2 години. В него се сочеха четири заповеди, за които от "План Б" твърдят, че не са подписани от министъра. Самият Христо Иванов твърди, че подписите и под четирите заповеди са негови, а и нито една от тях не е била обжалвана от засегнатите служители.

Сдружението "План Б" нашумя освен с поредицата акции срещу опоненти на главния прокурор. Най-шумните от тях бяха срещу члена на ВСС Камен Ситнилски, който почина две години след незаконното му отстраняване от съдебния съвет.

Споделяне

Още от България