Прокуратурата обяви за незаконна таксата за достъп до "Русалка"

Плащането на такса на фирма "Русалка тур", контролирана от бизнесмена Николай Банев, от шофьорите на автомобили е нарушение на член 4 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, като така е възпрепятстван безплатният достъп до плажната ивица. Това съобщи в петък зам.-окръжният прокурор Георги Коларов след приключилата проверка от Районната прокуратура в Каварна по повод на поставената ограничителна верига до паркинга на ваканционния клуб.

Проверката е била възложена от Върховната касационна прокуратура и Окръжната прокуратура, след като кметът на Каварна Цонко Цонев нареди махането на бариерата, а Банев се оплака, че действията на кмета са незаконни.

Установено е, че от всички шофьори се взема такса независимо дали ползват паркинга, което не е редно, поясни Коларов.

По думите му преписката ще бъде изпратена по компетентност до кмета на община Каварна Цонко Цонев, който може да потърси административно-наказателна отговорност от юридическото лице. Законът предвижда имуществена санкция в размер от 6000 до 12 000 лева, допълни Коларов.

През април със заповед на кмета Цонко Цонев бяха принудително премахнати бариери и контролно-пропускателен пункт пред паркинга на ваканционния клуб "Русалка". Тогава Цонев поясни, че съоръженията са незаконни и преграждат единствения подход до плажа в Русалка, който е изключителна държавна собственост. По-късно вместо бариери собственикът на курорта постави верига и продължи да събира такса от автомобилите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?