Прокуратурата обявява през април има ли нарушения при високите сметки за ток

Прокуратурата обявява през април има ли нарушения при високите сметки за ток

На 3 април от прокуратурата ще обявят резултатите от проверките на електроразпределителните дружества "ЧЕЗ-България" ЕАД, "EVN-България" ЕАД и "Енерго-про" ЕАД, както и на НЕК ЕАД.

Това съобщиха в петък от държавното обвинение, след като предварително бе обявено, че на 22 март вече ще има резултат от действията на разследващите.

"Срокът, в който е възложено на екипите да извършат тези проверки, изтича днес - 22 март 2013 г., след което в едноседмичен срок ръководителите на екипите трябва да представят доклади с обобщените резултати", уточняват от прокуратурата.

Прокуратурата започна проверката на трите електроразпределителни дружества в края на февруари по искане на главния пркурор Сотир Цацаров. В събота той заплаши с отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Последва остра реакция от страна на чешкия премиер Петър Нечас, който определи случаят с ЧЕЗ в България като политическа игра. Австрийската ЕВН пък заплаши страната ни със съд.


В проверката на ЕРП-тата се включиха три екипа от по петима прокурори и петима данъчни служители. Те работеха в продължение на над 20 дни в София, Пловдив и Варна, където са централите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про".

Задачата на прокурорите беше да проверят дали са реални обявените разходи от ЕРП-тата, които оказват влияние върху крайната цена на тока. Ревизията включваше технологични разходи, договори с подизпълнители, сделки със свързани дружества и други инвестиции. Целта на проверката е да се изясни дали декларираната сума е реално похарчена.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?