Прокуратурата оневини Борисов за благодарственото му слово към Перата

БХК: Държавното обвинение вижда премиера като неадекватен човек

Прокуратурата оневини Борисов за благодарственото му слово към Перата

Прокуратурата е отказала да образува дело срещу премиера Бойко Борисов заради неговото одобрително изказване за действията на бандата на Перата, която залавяше бежанци и ги връзваше със свински опашки. Сигналът до държавното обвинение бе подаден от Българския хелзинкски комитет и 41 граждани, които смятат, че с думите си Борисов е подбуждал определени слоеве на обществото към прояви на дискриминация и насилие. БХК обяви , че ще обжалва отказа на Софийската градска прокуратура да образува дело.

В сигнала си организацията цитира следното изказване на премиера, направено малко след като медиите популяризириха видеото с натръшканите на земята нелегални имигранти:

"Аз се свързах с тези момчета (Перата и хората му - б.р.), говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция“ и за държавата, е добре дошла. Но лично разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях така, че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно "Благодаря" заслужава. Така, че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така, че само помощ е това".

Два дни по-късно премиерът се отметна от благодарностите си и обясни, че медиите са го цитирали некоректно, а той вече бил срещу "всяко беззаконие или нехуманно отношение". Това послужи като сигнал за властите да арестуват Перата и да го оставят под домашен арест.

На 14 май Софийската градска прокуратурата е прекратила проверката по случая с думите на Борисов. В постановлението пише, че използваните от Борисов слова не били "в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати". Премиерът нямал за цел да "налага чувства на вражда, омраза или неравноправно отношение", а изразил "своя лична позиция", съобщават от БХК, цитирайки прокурорския акт.

От държавното обвинение твърдят, че премиерът не "подбуждал към престъпление чрез проповед пред множество хора".

БХК обжалва с аргумента, че дискриминацията и насилието са въпрос на действие, а не на чувства и отношение. Организацията напомня, че Борисов не е изразил някаква лична позиция в частен кръг, а говорил публично пред медиите в качеството на премиер.

"Това не е "лична" позиция, а е позицията на властта", напомнят от БХК. Според организацията прокуратурата "изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал "желанието и целта“ да подбужда към престъпления".

"Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“, коментира адв. Маргарита Илиев, която е ръководител на правната програма на Българския хелзински комитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?