Прокуратурата оневини напусналия здравен министър Николай Петров

Прокурорът, проверявал поръчките на ВМА, може да бъде наказан за правилен извод с грешни способи

Николай Петров, снимка БГНЕС

Няма данни за извършени престъпления, нито е имало конфликт на интереси при обществените поръчки, които бившият здравен министър Николай Петров е възложил в качеството си на директор на ВМА на своя зет. Това е установила проверката на Военно-апелативната прокуратура по случая, данните от която бяха представени в понеделник от нейния началник полк. Веселин Стоев и заместникът му Данчо Данов.

Апелативната прокуратура е открила само административно нарушение, заради това, че е сключен договор с фирма без данъчна регистрация, като тази констатация е препратена на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е компетентният орган да го установи. Административно-наказателна отговорност за това нарушение е глоба от 100 до 2000 лева.

Немарлива работа – правилен извод

Нарушения обаче са открити в работата на прокурора от първата инстанция Адалберт Кръстев, който въпреки “нежеланието да си свърши работата“ излязъл с верни изводи при проверката си, а именно – че “престъпление няма“.

"Приемаме извода му за законосъобразен, но не и способите, с които той е стигнал до този извод", каза полк. Стоев.

Данов и Стоев коментираха, че прокурорът Кръстев не е направил нищо, за да изпълни задълженията си. Той не е предал одита на АДФИ, преписал е като свои мотиви възраженията на Николай Петров по одита на Министерството на отбраната и не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател.

Стоев съобщи, че Кръстев е бил заплашен с уволнение преди 2 години заради забавяне и пропуски в работата си, но Висшият съдебен съвет го е наказал само с порицание.

Сега Кръстев отново може да бъде наказан.

Освен това по информация на бТВ съпругата на майор Кръстев – Цветанка Кръстева, е била служител на Министерството на здравеопазването по времето, когато мъжът ѝ проверява Николай Петров.

Стоев съобщи, че не е било задължително при това положение Кръстев да си направи отвод, но най-малкото е трябвало да уведоми административния си ръководител, което той не е направил.

Към датата на поръчката нямало връзка между Петров и бъдещия му зет

Въпреки че според закона няма конфликт на интереси в това Петров да сключи договор с фирма на неговия зет, Военно-апелативната прокуратура е направила щателна проверка на семейния статус на дъщерята на Николай Петров – Руслана и мъжът, от когото тя има дете и е спечелил поръчката– Явор Цонев.

Полк. Данов обясни, че Петрова и Цонев са в официално фактическо съжителство едва от лятото на 2016 година, т.е. две години след спечелването на обществената поръчка за доставка на ортопедични консумативи на ВМА от “Ортопедие Инвекс“.

“Не установих никакви данни, от които може да се направи предположение, че към момента на участие на “Ортоподие Инвекс“ в поръчката, има връзка между генерал Петров и бъдещия му зет Явор Цонев“, посочи Данов.

Според него некоректно в одитния доклад и в излъченото журналистическо разследване се говори за конфликт на интереси и свързани лица.

Към момента на поръчката Руслава Петрова се е водила неомъжена и с различна адресна регистрация с Цонев, затова не може да се говори за родство между директора на ВМА и бъдещия му зет към онзи момент, смята прокуратурата.

“Цонев е бил с постоянен и настоящ адрес до август 2015 в Разград. На 6 август той се регистрира на адрес в Банкя. А Руслана Петрова се регистрира на същия адрес една година по-късно – и едва от тази дата може да се говори за фактическо съжителство между двамата, което е две години след обществената поръчка“, обясни Данов.

Заради скандала с обществените поръчки Петров подаде оставка преди две седмици, като от ГЕРБ го обявиха за жертва на настъпени интереси. Самият Петров заяви, че е спазил закона и няма нищо нередно във възложените поръчки.

Споделяне

Още по темата

Още от България