Прокуратурата оневини Церовски за апартамента

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски съобщи, че проверката на прокуратурата не е установила нарушения при сделката за купения от него с компенсаторни инструменти апартамент от фонда на Министерския съвет.

Церовски стана собственик на апартамент от 118 квадрата в центъра на София на бул. "Патриарх Евтимий" за 49 000 лева, като част от тях е платил с компенсаторни записи. Според брокери на имоти в тази част на столицата подобно жилище струва поне 70-80 хил. евро, но министърът обясни, че купува апартамент в окаяно състояние е веднага започна тотален ремонт.

"Направих справка и установих, че сделки с подобни на моя апартаменти са били изповядани дори на цени малко по-ниски от тази, на която е изповядана сделката за моя апартамент", каза днес Церовски. Той не можа да уточни точно коя прокуратура е извършила проверката, но увери, че има копие от доклада, изпратен в Министерския съвет.

Заключението е, че няма нарушения, че компенсаторните инструменти, с които съм платил, са законово платежно средство и че ако ми е било забранено да използвам компенсаторни инструменти при плащането, са щели да бъдат нарушени моите права, определени с текстове от конституцията, каза Церовски.

Други 7 висши правителствени чиновници бяха посочени, че са си купили жилища в нарушение на закона от специална комисия, назначена от премиера Симеон Сакскобургготски. Никой обаче не бе даден на съд, нито върна апартамента. Сред новодомците бяха депутатката Гадар Хачикян, министърът на държавната администрация Димитър Калчев, главният секретар на МС Севдалин Мавров, пресдиректорката Цветелина Узунова.

Още от България