mediapool.bg Ти си това, което четеш

Прокуратурата още влачи разследването на ощетяващи ВМА схеми

Част от делата буксуват, а други са прекратени, защото обвинението не вижда престъпления
Мартина Бозукова | 07:00 | 05 декември 2016 | 1 коментар

Колаж: Mediapool.bg

Почти две години след скандала с източването на ВМА чрез договори с частни клиники, в петък започна делото срещу бившия директор на болницата ген. Стоян Тонев. Въпреки че поредица одитни доклади разкриват ощетяващи държавната болница схеми, засега Стоян Тонев остава обвиняем и подсъдим само за договора с частната дерматологична клиника “Дерма прим“ заедно с бившата ѝ шефка Мирослава Кадурина.

След разкритията около “Дерма прим“ Mediapool поиска всички одитни доклади на Министерството на отбраната за ВМА от 2005 година насам, от които стана ясно, че договорът с дерматологичната клиника е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и неизгодни за болницата договори, сключвани години наред.

Сред "емблемите" за управлението на ВМА в този период е приютяването на цяла частна болница, дублираща дейността ѝ в нарушение на закона, като естествено ползите от съвместното съжителство са изцяло за частната структура. Едни и същи фирми печелят поръчки на завишени цени, а Военномедицинска академия трупа и трупа дългове.

Показателно е, че след прекратяването на скандалните договори приемникът на Тонев ген. Николай Петров успя да намали дълговете на болницата от 230 млн. лева на едва 30 млн. лева.

Разследването на останалите схеми буксува

За нито едно от останалите разкрития обаче все още няма обвинения.

Mediapool поиска по Закона за достъп до обществена информация данни от Софийската военноокръжна прокуратура работи ли по информацията от останалите одитни доклади, които са ѝ предадени. От отговора става ясно, че за повечето доклади има образувани досъдебни производства, част от които са прекратени, а друга – все още са в ход. Въпреки че са минали почти две години откакто се работи по докладите обаче резултати няма.

От предоставените от прокуратурата данни например става ясно, че е прекратено досъдебното производство за договора на ВМА с частната болница “Гръбначен център“, за който одит на военното министерство установи, че е в ущърб на държавната болница. "Съжителство" им е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната - двете работят по едни и същи клинични пътеки, а това не е позволено и създава условия за нелоялна конкуренция.

Прокуратурата все още разследва договора на ВМА с частната медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика". Според одита на МО също както в случая с Дерма прим и Гръбначен център печеливша е частната структура. За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата. От 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, а приходите, получени от "Астра" като наем за въпросната апаратура, са едва 1.5 млн. лева.

Все още се води досъдебно производство и за разкритите от МО неизгодни договори от обществени поръчки, прославили ВМА с най-скъпите храна, миене на прозорци и външни санитари.

Прокуратурата веднъж е отказала да разследва казуса “Дерма прим“

Любопитна подробност е, че практиката ВМА да сключва договори с частни изпълнители на медицинска помощ, които ѝ носят щети, е констатирана още в одит от 2010 г., обхващащ периода 2008-2009 година. По този одит обаче проверката на прокуратурата завършва с отказ за образуване на досъдебно произвоство.

Още в този одит е обърнато внимание, че договорите с частни фирми в клиниката по дерматология и образна диагностика са неизгодни за болницата. В одита се посочва, че свободните помещения са определени при неясен подход, а при отдаването им под наем не винаги са правени търгове. Освен това не се осъществява контрол върху изпълнението на договорите, а договори с изтекъл срок са удължавани с анекси без правно основание, с което наемните цени остават неактуализирани и това ощетява ВМА.

Още по темата
Още от България