Прокуратурата отказа да образува дело срещу "Булброкърс" по сигнал на КФН

Софийска градска прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу инвестиционния посредник "Булброкърс", контролиран от фирми на съиздателя на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев, по сигнал на Комисията за финансов надзор (КФН), защото не са открити данни за извършено престъпление.

Това съобщиха в сряда от държавното обвинение с уточнението, че постановлението е от 5 май. В сигнала си КФН твърдеше, че при сделки с облигации, емитирани от "Алфа енерджи" ЕАД и "Алфа финанс холдинг" АД, става въпрос за пране на пари.

"Извършената от Софийска градска прокуратура проверка не е установила данни за извършено престъпление от общ характер, включително и пране на пари. В хода на проверката не са установени данни за това, че имуществата са били предмет на предходно - предикатно, престъпление или на обществено опасно деяние", се казва в съобщението на прокуратурата.

Уточнява се също, че не е установено облигациите, предмет на сделките, да са били предмет на престъпление. Липсват данни и за това представляващите дружествата "Ото" ЕООД, "Алфа финанс холдинг" АД и "Алфа венчърс" ЕООД и инвестиционният посредник да са знаели или предполагали за това.

Наскоро Иво Прокопиев съобщи, че води две дела срещу председателя на КФН Стоян Мавродиев. Издателят на "Капитал" спечели и заведено от Мавродиев дело за клевета по повод публикации за връзките му с Евелин Банев-Брендо.

Споделяне

Още по темата

Още от България