Понеже смъртните случаи били "не много на брой"

Прокуратурата отказа да разследва Фандъкова за бездомните кучета

Прокуратурата отказа да разследва Фандъкова за бездомните кучета

Софийска градска прокуратура отказа за разследва столичния кмет Йорданка Фандъкова за несправяне на проблема с кучетата. Мотивът за отказа е, че общината взима мерки, проблемът не може да се реши “светкавично”, а починалите от нахапани кучета не били “много на брой”.

Сигналът до прокуратурата беше подаден от общинските съветници от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова на 25 юли.

"Във връзка с проблема с бездомните кучета, разхождащи се на територията на столицата и често ставащи агресивни, нападайки хора на най-различна възраст, в това число възрастни и деца, в резултат на които нападения са причинени и няколко /не много на брой/ смъртни случаи, са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващият от години проблем", пише в постановлението за отказ от наказателно преследване на Фандъкова прокурорът Петър Смолички.

Прокурорът посочва, че е взел решението да постанови отказ от наказателно пресдване на Фандъкова въз основа на обясненията дадени от столичния кмет, директора на общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните кучета Манол Нейков, както и на МВР, което също разследва двата смъртни случая с възрастни мъже станали тази година.

“Към днешна дата проблемът, за чието окончателно разрешаване се полагат не малко усилия, не е напълно овладян и не може да бъде овладян светкавично”, пише в постановлението Смолички.

В него е посочено още - “Очевидно е и друго – това е процес и по-скоро дълъг процес, който не може да бъде решен с еднократен акт на Кмета на Столична община”.

Така предвид на събраните писмени и гласни данни не са на лице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, което да е от компетентността на Софийска градска прокуратура. Затова прокурор Смолички отказва да образува досъдебно производство срещу кмета.

Постановлението му може да се обжалва пред Софийската апелативна прокуратура.

Йорданка Фандъкова е кмет на София от есента на 2009 г. От тогава броят на бездомните кучета нарастна.

Споделяне

Още по темата

Още от България