Прокуратурата отказа да разследва Овчаров за газовите договори

Софийската апелативна прокуратура отхвърли като неоснователно искането на председателя на Единната народна партия Мария Капон и заместника ѝ Елеонора Николова за разследване срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заради договорените в кая на 2006 г. анекси към газовите договори с Русия. С тях страната ни се съгласи да се повишават два пъти годишно цените на суровината “до достигане на пазарни нива“ през 2012 г., а руснаците – да плащат в долари транзитните такси за пренос вместо с гориво.

Капон и Николова сезираха прокуратурата заради информации, че от предоговорените клаузи страната ни е претърпяла загуби от 2 млрд. долара

Мнението на прокуратурата обаче е, че няма данни за извършено престъпление от страна на Овчаров, но и че той не носи отговорност заради Закона за амнистията, в който се посочва, че не може да има наказателно преследване за неумишлена безстопанственост, извършена преди 1 юли 2008 г.
Апелативните прокурори смятат, че действията на Овчаров като ресорен министър са по същество "управленски решения на колективен орган и няма каквито и да било данни да са извършени умишлено с цел някой да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда".
Според тях решенията за подписването на анексите могат да бъдат обсъждани с оглед на икономическата им целесъобразност, но не съдържат признаци на престъпни деяния по смисъла на Наказателния кодекс.

"Липсват и каквито и да било данни за извършена от български длъжностни лица безстопанственост или съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което да произлезе значителна вреда", пишат прокурорите. Според тях става дума за "преговорен процес, в който и двете страни са отстоявали интересите си, но това са чисто гражданско правни отношения, в хода на които не следва да се търси наказателна вина".
В постановлението се посочва още, че формирането на цените на горивата е изключително динамично и всяко договаряне в тази сфера не може да обуславя наказателна отговорност.

Двете дами обаче не са съгласни с това становище и заявиха, че вече са подготвили жалба до Върховната касационна прокуратура срещу постановлението на Софийската апелативна прокуратура.

Според решението на практика няма как да бъде осъден български министър, възмути се Капон. Заместничката ѝ пък коментира постановлението като израз на "отсъствие от професионализъм и нежелание да се приложи закона".

Мария Капон и Елеонора Николова са скептични относно тезата за натиск от руска страна. Нормално е, че руската страна е защитила интереса си, това е нейно право, както ние очакваме българската страна да защити българския интерес, коментира Капон.

Тя заяви, че ще използват докрай ресурсите - първо в България, за да бъде повдигнат въпросът до последна инстанция, но след това ще стигнат и до европейските институции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?