Прокуратурата отказа да разследва премиера за престъпна дейност

Софийската апелативна прокуратура окончателно отказа да образува досъдебно производство по сигнала на двама граждани за престъпна дейност, извършвана от премиера Бойко Борисов, съобщи в четвъртък сайта "Биволъ". Постановлението е на прокурор Красимир Кожухаров от 6 август.

Сигналът срещу премиера бе подаден от Петър Пенчев ("Екогласност") и Атанас Чобанов от Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская". Те поискаха Борисов да бъде проверен заради твърденията от изтеклите секретни дипломатически грами от американското посолство, обясненията на Васил Костов - Кеца пред Шуменския съд по делото "Килърите" и на изявленията на известните сръбски мафиоти Сретен Йосич и Томислав Марянович, че Бойко Борисов е закрилял Йосич докато е бил в България.

Проверката на държавното обвинение стана особено комична заради преводаческия "талант" на прокурора от Софийска градска прокуратура Любка Кръстева, която катастрофира в опита си да се справи с грамите на американския посланик Джон Байърли. Поради това в постановлението ѝ бе излязъл превод на грамата, в който се казва, че Борисов е "източвал масло", а не гориво, какво се има предвид в секретния документ.

В крайна сметка Любка Кръстева отказа да образува дело срещу министър-председателя за "източването на масло", нелегални сделки с гориво и трафик на наркотици. Тя сочи различни съображения, включително изтекла давност на престъпленията, за които се твърди.

"Изложените в мотивите съображения следва да бъдат изцяло споделени и в настоящото постановление, без да бъдат отново обект на подробен анализ. Същите са твърде подробни, конкретни, ясни и недвусмислени", се казва в постановлението на прокурор Кожухаров, с което се потвърждава отказа на долустоящия обвинител.

Споделяне

Още от България