Прокуратурата отказа дело за скандалната сделка с "Корал"

Прокуратурата отказа дело за скандалната сделка с "Корал"

Бургаската окръжна прокуратура отново отказа да образува дело за продажбата на земята около плаж "Корал", научи Mediapool. Решението е на прокурор Керка Дюлгерска, която работи като командирован обвинител в окръжната прокуратура.

В своето определение тя заявява, че новата проверка, възложена през април тази година, повтаря до голяма степен предишна, която е възложена по сигнал на общинския съветник от Царево Николай Николов през 2002 година.

Предната проверка е прекратена от окръжна прокуратура след една година работа по нея. "Само" седем години по-късно, през 2010 година, отказът да се образува дело е потвърден Бургаската апелативна прокуратура.

Прокурор Дюлгерска използва данните, събрани от шефа на икономическа полиция в Царево Георги Дуков, който също е получил отстъпено право на строеж в курортния град.

Дюлгерска разглежда само част от скандалната сделка, като заявява, че фирмата "Витатур инвест", която купува земята през 2003 година, вече е платила 215 000 обезщетение за неизпълнения договор с общината за разкриване на работни места и строеж на ваканционно селище.

В своето определение за отказ тя обаче не разглежда постъпилите нови обстоятелства около повторната продажбата на земята от "Витатур" на испанската фирма "Ибердрола имобилиара". Прокурорът не обсъжда и въпроса защо кметът на Царево Петко Арнаудов не е изпълнил решението на общинския съвет и не е включил клауза за прекратяване на договора за продажба на земята, сключен с "Витатур".

Прокурорът не е разгледал и изявленията на общински съветници за оказания политически натиск върху местния парламент за сключването на сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?