Прокуратурата отказа дело за скандалната сделка с "Корал"

Прокуратурата отказа дело за скандалната сделка с "Корал"

Бургаската окръжна прокуратура отново отказа да образува дело за продажбата на земята около плаж "Корал", научи Mediapool. Решението е на прокурор Керка Дюлгерска, която работи като командирован обвинител в окръжната прокуратура.

В своето определение тя заявява, че новата проверка, възложена през април тази година, повтаря до голяма степен предишна, която е възложена по сигнал на общинския съветник от Царево Николай Николов през 2002 година.

Предната проверка е прекратена от окръжна прокуратура след една година работа по нея. "Само" седем години по-късно, през 2010 година, отказът да се образува дело е потвърден Бургаската апелативна прокуратура.

Прокурор Дюлгерска използва данните, събрани от шефа на икономическа полиция в Царево Георги Дуков, който също е получил отстъпено право на строеж в курортния град.

Дюлгерска разглежда само част от скандалната сделка, като заявява, че фирмата "Витатур инвест", която купува земята през 2003 година, вече е платила 215 000 обезщетение за неизпълнения договор с общината за разкриване на работни места и строеж на ваканционно селище.

В своето определение за отказ тя обаче не разглежда постъпилите нови обстоятелства около повторната продажбата на земята от "Витатур" на испанската фирма "Ибердрола имобилиара". Прокурорът не обсъжда и въпроса защо кметът на Царево Петко Арнаудов не е изпълнил решението на общинския съвет и не е включил клауза за прекратяване на договора за продажба на земята, сключен с "Витатур".

Прокурорът не е разгледал и изявленията на общински съветници за оказания политически натиск върху местния парламент за сключването на сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от България