Прокуратурата отказа на БСП да оспори концесията на летище "София"

Прокуратурата отказа на БСП да оспори концесията на летище "София"

Прокуратурата отказа на БСП да оспори процедурата за концесията на летище "София", съобщи държавното обвинение.


Група депутати от БСП сезираха прокуратурата на 10 октомври с искане да атакува решенията на правителството и на министъра на транспорта, с които се дава ход на концесионната процедура.

Върховна административна прокуратура обаче е приела, че не е налице основание за протест, защото законовия срок за това е изтекъл.

Сигналът до главния прокурор беше внесен от Корнелия Нинова, Филип Попов, Жельо Бойчев, Крум Зарков, Георги Свиленски и Елена Йончева. Аргументът им беше, че Законът за концесиите не допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбраната на България, а летище "София" е обект на националната сигурност.

В съобщението на обвинението пише, че в сигнала на БСП "е отправено искане до прокуратурата да бъде внесен протест до компетентния съд за отмяна на решение на Министерски съвет и решения на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията", които се отнасят за започването на процедурата за концесия.

"След получаване на съответните материали Върховна административна прокуратура е приела, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Правителството стартира през юни 2018 г. процедурата за 35-годишната концесия на летище "София", а през октомври удължи с месец срока за подаване на оферти - до 22 ноември.

При концесия правителството предоставя на частния партньор само правото да управлява летището. Цялата летищна инфраструктура, както и активите, остават публична собственост, включително всичко, построено от концесионера по време на неговото управление.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?