Прокуратурата отказа сделка с Максим Стависки

Прокуратурата отказа сделка с Максим Стависки

Бургаската окръжна прокуратура отхвърли в сряда предложението на Максим Стависки за сключване на извънсъдебно споразумение, по сила на което за катастрофата край Ропотамо двукратният световен шампион щеше да получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок и лишаване от право да шофира за три години.

От държавното обвинение мотивираха отказа си от споразумение с несъгласието на роднините на пострадалите в инцидента. Освен това тригодишната практика на бургаските съдилища показва, че преобладаващата част от подобни дела приключва с ефективни присъди.

Отхвърлено е и искането на Стависки за разпит на още свидетели, оставено е без уважение и оспорването от защитата му на експертизите. Очаква се материалите от досъдебното производство да бъдат внесени в окръжната прокуратура в морския град до няколко дни, след което започва да тече едномесечният срок, в който в съда трябва да постъпи обвинителният акт.

Въпреки сегашния отказ на прокуратурата за споразумение, НПК позволява сключването му във всеки момент от процеса.

Също в сряда Висшият съдебен съвет потвърди наказанието “забележка” на бургаския прокурор Иван Станев, който допуска техническа грешка в обвинителния акт на Максим Стависки, препращаща към по-леко наказание. Окръжният прокурор на Бургас Ангел Ангелов е пратил във ВСС административната заповед за наказание на подчинения си, в която обаче е допусната аналогична техническа грешка като тази на прокурора Станев.

Това доведе до спор дали ВСС да не отмени предложеното наказание, но в крайна сметка то бе потвърдено. След гласуването Борис Велчев призна, че в прокуратурата често се допускат грешки от немарливост и се подписват документи, преди да са прочетени.

Той отказа да говори конкретно по разследването срещу Максим Стависки с уговорката, че не е наблюдаващ прокурор по това и “което и да е друго дело”.

Световният шампион по фигурно пързаляне предизвика с колата си тежка катастрофа, вследствие на която загина млад мъж, а момиче е все още в кома

Споделяне

Още по темата

Още от България