Прокуратурата отказва проверка срещу Крънчева за антидатиране на дела

Софийската градска прокуратура (СГП) няма да започне проверка на изнесените в медиите данни за антидатиране на дела на заместник-председателя на Софийския градски съд и шеф на Наказателното отделение Петя Крънчева, съобщи "Правен свят".


Държавното обвинение щяло да изчака първо проверката на Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС), който трябва да ревизира работата на Крънчева за година назад. Проверката бе възложена на 2 август от ВСС след публикации за частично прекратяване на делото за ЦКБ заради изтекла давност.

От прокуратурата обясниха, че ако ИВСС открие данни за извършено престъпление, то е длъжен да я уведоми.


Заместник-градският прокурор на София Божидар Джамбазов коментира за "Правен свят", че практиката на прокуратурата в тези случаи е да се изчакат проверките на ИВСС и тогава да се предприемат действия.

 


Иначе няма законова пречка двете проверки да се проведат паралелно, доколкото предметът им е различен - едната е за изясняване на въпроса дали има данни за извършено престъпление, а другата – за дисциплинарно нарушение.

В началото на миналата седмица Mediapool изнесе информация за пет дела, по които съдия Крънчева е докладчик и за които има данни, че са антидатирани.

Междувременно в СГП е получен вторият сигнал срещу съдия Мирослава Тодорова, изпратен от ВСС. (Първият, подаден в началото на годината, приключи с отказ за образуване на наказателно производство поради липса на данни за престъпление.) Настоящият сигнал съдържа двете решения на съвета, с които Тодорова първо бе наказана с намаляване на заплатата с 15% за срок от две години, а после бе уволнена. Към него е приложен и протоколът от заседанието на ВСС от 26 юли т.г., когато в извънредна точка от дневния ред ВСС разгледа ново писмо на Владимира Янева, с твърдения за новооткрити нарушения на съдия Тодорова.

Софийската градска прокуратура ще препрати сигнала до Инспектората на ВКП, който се занимава с проверки срещу магистрати. "В сигнала не е конкретизирано какво престъпление евентуално е извършила Мирослава Тодорова. Специално за мен данните, които се съдържат в сигнала не са достатъчни, за да кажа дали е извършено престъпление. Трябва да се направи проверка", каза за "Правен свят" говорителят на СГП Румяна Арнаудова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?