Прокуратурата откри доказателства за престъпления на Цветан Цветанов

Цветанов излиза от разпита си в столичното следствие преди седмица. Сн.: БГНЕС

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за участието му в скандала за незаконното подслушване в МВР, съобщиха от държавното обвинение. В съобщението се посочва, че за заместник-председателя на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията има данни за злоупотреба със служебно положение към подчинените му служители на специализираната служба за подслушването в МВР – СДОТО.

Според прокуратурата Цветанов съзнателно е допуснал нарушението на правилата за събиране на специални разузнавателни средства (СРС) в СДОТО.

От прокуратурата обаче не съобщават официално какви данни имат, за да уличат бившия вътрешен министър в поръчки на незаконни СРС. По неофициална информация на Mediapool двама служители на СДОТО са свидетелствали срещу бившия си шеф.

Досега обвиняеми за скандала за незаконното подслушване бяха само тримата бивши директори в Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

След като прокуратурата обяви намерението си да привлече и Цветанов като обвиняем, делото ще бъде спряно до провеждането на изборите на 12 май, защото той се ползва с имунитет на кандидат-депутат, а няма разписани правила за отнемане на такъв имунитет.

Единственият начин разследването да продължи е шефът на предизборния щаб на ГЕРБ да се оттегли от листите на партията си. Другият вариант е, след като бъде съставено 42-ото Народно събрание, то да свали имунитета по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

До края на деня Цветанов, който е на предизборна обиколка във Варненско, не пожела да коментира съобщението на държавното обвинение. Самият той неколкократно се закани през последните седмици, че ако прокуратурата открие негова вина във връзка с използването на незаконни СРС-та ще напусне политиката. От Европейската комисия също отказаха коментар във вторник, уточнявайки, че следят случая.

 

"Предизборната кампания мина всякакви граници. За разлика от опозицията, ГЕРБ не се занимава с компромати и винаги сме се ръководили от интересите на държавата", каза единствено бившият МВР шеф по време на среща с избиратели от Аксаково.


От прокуратурата припомнят, че в качеството си на вътрешен министър Цветан Цветанов е бил задължен от Закона за СРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на специални разузнавателни средства. В началото на април прокуратурата излезе с доклад от проверката за незаконното подслушване, в който се казваше, че е възможно МВР да подслушва незаконно.

 

Изнесени бяха стряскащи данни, които показваха огромно разминаване в пътните листове на автомобилите за мобилно подслушване на СДОТО. Освен това шефът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите. Той също беше обвинен за действията си.

Веднага след излизането на доклада Цветанов отхвърли изцяло всякаква вина за нередностите в специализираната дирекция за подслушване. Той стовари всичко върху своите бивши подчинени и обясни, че единствената форма на контрол, която е бил длъжен да осъществява, е за спазването на срокове за следене и подслушване. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов застана изцяло зад Цветанов.

Преди седмица бившият вътрешен министър изкара цял ден в разпити в столичното следствие и специализираната прокуратура. Облаците около хора близки до върха или на самия връх в ГЕРБ обаче станаха значително по-гъсти.

Бившият шеф на ГДБОП и дясна ръка на Цветанов Станимир Флоров вече е разследван заради стари разработки срещу него за корупция. За капак изтече и скандален запис от среща в Банкя на Бойко Борисов, вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и обвиняемия бивш земеделски министър Мирослав Найденов. От него стават ясни механизмите за влияние на ГЕРБ в съдебната система.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?