Прокуратурата откри още една къща за гости, ползвана за лични нужди

Прокуратурата откри още една къща за гости, ползвана за лични нужди

Още едно обвинение за неправомерно усвояване на средства от европейски фондове за къща за гости е повдигнала прокуратурата. Разследващите твърдят, че 58-годишна жена от Батак е получила над 371 хил. лв. за къща, която никога не е приемала туристи, нито пък е назначавала персонал. Обратното, къщата е била ползвана за лични нужди от обвиняемата.

Обвинението е за деклариране на неверни данни с цел да се получат средства от фондове. Прокуратурата твърди, че жената има фирма, регистрирана през 2008 г. През юни същата година било купено дворно място в Батак, а след това заедно със съдружниците си тя решила да кандидатства за средства пред фонд "Земеделие".

"Дружеството било одобрено и бил сключен договор с ДФ "Земеделие", съгласно който следвало със собствени средства да бъде изградена къщата за гости. По договор след привеждането ѝ в годност за експлоатация от ДФ "Земеделие" трябвало да преведат 68 % от одобрените разходи по проекта или сумата от 371 520,84 лв. Срещу това дружеството се задължавало в продължение на 5 години къщата за гости да функционира, съгласно посочените параметри в представения бизнес план – да приема гости, да развива туризма в общината и да осигури трудова заетост за 7 служители", пише в съобщението на прокуратурата.

Къщата била завършена през 2012 г., но така и не приела гости, а се ползвала за лични нужди. Нарушенията са открити чак 7 години по-късно, след като прокуратурата разпореди мащабна проверка на всички къщи за гости. Обвиняемата за обекта в Батак не е арестувана. Тя е на свобода срещу 10 хил. лв.

До проверката на къщата за гости се стигна след скандала с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Сайтът "Биволъ" разкри, че той ползва финансиран с европейски средства къща край Сандански като лична резиденция. Първоначално Манолев отричаше. След това си подаде оставка.

Започналото разследване установи, че къщата край Сандански се води на името на Ана Димитрова, дъщеря на гледачката на децата на зам.-министъра. Иначе всички документи за построяването ѝ са осигурени от Манолев. В момента той е обвиняем в подбудителство. Димитрова пък отговаря за невярно декларирани данни с цел да се получат европейски средства.

Делото срещу двамата все още не е започнало, тъй като всички съдии в Благоевград си направиха отвод. Очаква се Върховният касационен съд да реши къде ще се гледа. Междувременно антикорупционната комисия КПКОНПИ установи, че Манолев е бил в конфликт на интереси, тъй като по време на одобряването на проекта е бил член на управата на фонд "Земеделие".

Споделяне

Още от България