Прокуратурата откри стотици незаконни общински такси

Прокуратурата откри стотици незаконни общински такси

Проверка на прокуратурата откри общо 147 общински наредби, в които са регламентирани местни такси без законова основа. Държавното обвинение посочва, че тези наредби натоварват гражданите и фирмите със значителна допълнителна финансова тежест.

Върховната административна прокуратура информира, че са подадени 25 протеста до административните съдилища против общински наредби в Добрич, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница и Кюстендил.

В някои от случаите в наредбите на местната власт не са спазени основните принципи за съразмерност на таксите на необходимите разходи по предоставяне на услугата. Прокурорите са открили случаи, в които се въвеждат задължения за плащане на такса, без от общината да се оказва реално услуга, а това е нарушение на Закона за местните данъци и такси.

В някои общини са въвели такси за ползване на автогари или за информационно обслужване, чийто размер варира според цените на билетите и дължината на маршрута. Това е нарушение на изискването за еднаквост на критериите спрямо всички превозвачи на Закона за автомобилните превози.

Споделяне

Още от България