Прокуратурата отмени собствената си забрана за новите маршрутки в София

Върховната касационна прокуратура отмени собственото си постановление от 8 март т.г., с което спря дейността на новите маршрутки в София. Отмяната е временна, защото документацията за конкурса за софийските маршрутки е в голям обем и проверката ѝ ще продължи по-дълго време.

Постановлението от 8 март, с което бе спряна заповедта на кмета Стефан Софиянски за новите маршрутни превозвачи, бе подписано от завеждащият отдел "Следствен" във ВКП Цеко Йорданов след жалба на старите превозвачи. Същият прокурор е подписал и отмяната на това постановление, след жалба на представители на новите превозвачи.

Последното решение на прокурорът Йорданов означава, че новите превозвачи могат да започнат дейност.

Сагата със софийските маршрутки започна в края на миналата година. На 4 декември т.г. кметът Стефан Софиянски подписа заповед, в която бяха определени новите маршрутни превозвачи в столицата на базата на проведен конкурс. Заповедта на кмета веднага бе обжалвана от загубилите превозвачи.

По изрично питане, Софийският градски съд допусна предварително изпълнение на заповедта - тоест разреши новите маршрутки да превозват столичани до окончателното съдебно решение. По жалба на загубилите превозвачи до прокуратурата обаче, тя отмени заповедта на кмета. Прозвучаха и закани за наказателна отговорност за Софиянски и неговите заместници, ако престъпят прокурорското постановление. Старите превозвачи веднага изкараха маршрутните таксита по линиите, а новите се закани да съдят общината за претърпени вреди.

Преди месец Върховната касационна прокуратура спря заповедта на столичния кмет с мотива, че трябва да се провери дали има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. С последното си постановление с дата 6 април т.г. от прокуратурата твърдят, че не разполагат с официални данни за наличие на висящо административно дело в СГС, не са събрани и достатъчно данни за престъпление.

Споделяне

Още от България