Прокуратурата отново иска отстраняването на Цветан Гунев от БНБ

Цветан Гунев в съда. Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) е внесла в Софийския градски съд (СГС) ново искане подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев да бъде отстранен от длъжност, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) заедно с мажоритарния ѝ собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.

Прокуратурата вече веднъж настояваше за това пред съда през септември. СГС, а след това и Софийският апелативен съд (САС) обаче, отхвърлиха искането, приемайки, че разследващите не разполагат с никакви данни, че е възможно Гунев да упражни натиск над свидетели или да попречи по някакъв друг начин на хода на досъдебното производство.

Както Mediapool съобщи преди ден, подуправителят на БНБ отново е начело на "Банков надзор". Цветан Гунев излезе в отпуск малко преди КТБ да бъде поставена под специален надзор от БНБ. Това стана след като прокуратурата му повдигна обвинение в престъпление по служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България