Прокуратурата отново отказа достъп на парламента до разследванията в разузнаването

В сряда за втори път Софийска военно-окръжна прокуратура (СВОП) отказа достъп на Народното събрание до събраните документи по разследванията за двата смъртни случая в Националната разузнавателна служба (НРС). Това признаха членовете на вътрешната комисия в парламента след изслушването на обобщен доклад на военното обвинение около инцидентите с бившия шеф на архива на службата Божидар Дойчев и с техника Иван Раков.

Преди седмица СВОП отказа да допусне представители на парламента по изключително формални съображения. Първото бе, защото искането не е подписано от председателя на вътрешната комисия Николай Свинаров, а от нейния зам.-председател Борислав Българинов. Като втора причина се изтъкна, че сред излъчените четирима души от БНС, БСП, ДПС е и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, бивш директор на разузнавателната служба.

В сряда председателят на комисията Николай Свинаров (НДСВ) обясни, че по време на събеседването с прокурорите народните представители са изпитали “едно удоволствие и едно неудоволствие”.

“Удоволствието бе, че чухме доклад, а неудоволствието бе от недопускането на излъчената парламентарната група до разследването на двата инцидента”, каза  Свенаров.  Пред Mediapool членове на вътрешната комисия заявиха, че този път от държавното обвинение са посочили формалната причина, че разследването още не е приключило.

По думите на Свинаров от изнесените от прокуратурата данни става ясно, че и в двата случая става дума за самоубийства и липсват всякакви улики за склоняване към самоубийство. Той добави още, че към папката с разследването на смъртта на Дойчев е зачислено и производство, което трябва да установи дали от архива на НРС са изчезвали документи.

Източници на Mediapool от комисията посочиха, че обвинението така и не споделило с депутатите какъв мотив би могъл да има Дойчев, за да посегне на живота си.

“Отказът на прокуратурата да допусне парламентът до тези разследвания само задълбочава съмненията доколко обективно се разследват инцидентите в НРС. Ние не можем да знаем до каква степен този доклад се покрива с истинските документи по разследванията”, коментира депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

Според него в правилника за работата на Народното събрание категорично е разписано, че различните институции и граждани са длъжни да предоставят документи при поискване от парламента.

“Този правилник, който е със силата на закон, бе нарушен от прокуратурата”, добави той. По думите на члена на комисията Йордан Бакалов (ОДС) след този отказ практически опитите на парламента да получи документи от обвинението са блокирани.

“Не знаем оттук нататък какво може да се направи”, каза депутатът.

Членове на комисията казаха пред Mediapool, че по време на заседанието ясно е било заявено нежеланието на държавното обвинение да предаде папките по случаите в НРС.

Очаква се до седмица излъчената от вътрешната комисия работна група от четири депутати да предложи план за действие за продължаване на опитите за получаване на някакви документи. След заседанието самите военни прокурори отказаха коментар с мотива, че докладът им съдържа класифицирана информация.

Шефът на архива в НРС Божидар Дойчев бе намерен мъртъв в кабинета си на 15 ноември м.г., но информацията за това бе укривана 24 часа. Месец по-късно НРС съобщи за смъртта на служителя си Иван Раков. И двата трагични случая бяха обявени за самоубийства по лични причини, още преди да са започнали разследванията. Те съвпаднаха с бурните дискусии и скандали около приемането на новия закон за досиетата, който ще принуди НРС да предаде на комисия голяма част от архивите си и да осветли част от сегашните си служители, сътрудничили на бившата ДС.

Споделяне

Още от България