Прокуратурата отново внася в съда обвинителния акт срещу имамите

Прокуратурата отново внася в съда обвинителния акт срещу имамите

Окръжната прокуратура в Пазарджик отново внася обвинителен акт срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 души за проповядването на радикален ислям, съобщиха от държавното обвинение в сряда. Той бе върнат от съда на 20 юли заради процесуални нарушения и неясноти, които според прокуратурата вече са отстранени. Обвиненията остават същите.

Според прокуратурата от ноември 2013 г. до ноември 2014 г. Ахмед Муса Ахмед е проповядвал чрез фейсбук, организирал е издаването на книгата "Науакиду`л Ислям" и е произнасял проповеди в пазарджишката джамия "Абу Бекир". В социалната мрежа Муса е публикувал снимка на фона на знамето на "Ислямска държава".

Друг от обвиняемите – Ангел Симов, е публикувал видеоклип на фона на същото знаме и е осигурявал "тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава" на сватба, е пропагандирал за война в нарушение Международния пакт за граждански и политически права на ООН", пишат още от прокуратурата.

Стефан Александров пък е публикувал колаж на своя снимка заедно с Осама бин Ладен, носил е бяла и черна памучна тениска и спортна шапка с логото на "Ислямска държава" и е поставил лепенки на групировката на колата си.

Светослав Манчев е обвинен за това, че "при условията на продължено престъпление, посредством профил в Интернет сайт, чрез лични снимки със знамето на "Ислямска държава", чрез снимка на дете с поставена черна лента с муджахидински символ и чрез колажи с военно агитационно съдържание и знамето на "Ислямска държава" е пропагандирал за война".

Александрина Ангелова е обвинена, че в периода юни - ноември 2014 г. от юни 2014 г. в с.Старцево, област Смолян е изложила на показ в помещение към джамията селото знаме с логото на "Ислямска държава".

"Стефан Димитров, Йосиф Минчев, Рангел Илиев, Орхан Бързак, Райко Карталов, Ненко Щерев и Веселин Стефанов са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, чрез муджахидински жест с показалеца на ръката (изправен и насочен нагоре показалец), изразяваща се във верска нетърпимост към неизповядащите и непрактикуващите салафитското течение на исляма, както и пропагандиране на война в нарушение на международен пакт чрез използване на различни видове атрибути", пише в съобщението на прокуратурата.

Александър Иванов е предаден на съд заради държане и излагане на показ на три знамена с логото на "Ислямска държава" и държане на бойна пушка "Щайер - Манлихер" модел "М95" и боеприпаси в два пълнителя с девет броя патрони 8 мм, без да има разрешение за това. Ерджан Смаил е продавал тениски, ленти за глава, шапки и знамена с логото на "Ислямска държава", твърдят от държавното обвинение.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?