Прокуратурата отрече да има сделка за делото на напусналия ГЕРБ депутат

Прекратяването на делото срещу вече бившия депутат от ГЕРБ Георги Марков и последвалото му решение за напускане на партията са случайно съвпадение, коментира в сряда пред БНР говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Така от държавното обвинение отхвърлиха каквато и да е връзка между двете събития.

Реакцията на прокуратурата е обяснима предвид твърде съмнителното решение на Марков от 3 декември да напусне парламентарната група на ГЕРБ и да стане независим депутат.

Само шест дни преди това Софийската апелативната прокуратура потвърди окончателно решението за прекратяване на дело, водено близо четири години за данъчни престъпления. Една от основните фигури по това дело е Георги Марков, макар разследването да се е водело формално срещу неизвестен извършител.

Прокурор Таскова обясни, че Марков никога не е бил разпитван. От изявлението ѝ не става ясно защо дори и Софийската градска прокуратура не го е разпитала.

Предисторията около делото започва от 2004 година, когато Великотърновската прокуратура е сезирана от група граждани за съмнителни сделки по препродажбата на автогарата в Свищов, в които е замесена и фирмата на "Нове-МГ" на Марков.

Прокуратурата прехвърля случая на данъчните, които констатират нарушения, вписани в ревизионен акт, но този акт не е изпратен на прокуратурата. Не става ясно защо прокуратурата не си го е изискала.

Прокуратурата започва проверка през 2010 година, след като отново е сезирана. За близо четири години разследване не са открити данни за извършено престъпление, но не става ясно защо след като е нямало данни, делото е продължило толкова време.

Споделяне

Още по темата

Още от България