Прокуратурата пак прибра златото на бизнесмена Илия Златанов

Снимката, която Гешев пусна в туитър.

Прокуратурата е открила златни монети при обиска в къщата на бизнесмена Илия Златанов във вторник вечерта, обявиха от държавното обвинение. Те съвпадат с монети, които са му върнати през февруари и март. Заради това главният прокурор Иван Гешев поиска от организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) извинение, но уточни, че за него се изисквало достойнство.

Обискът се поставя под съмнение от дъщерята на бизнесмена Пролетина Златанова, която живее в претърсения имот.

Акцията на прокуратурата и МВР в къщата на Златанов започна във вторник вечерта. На практика това е първото публично действие на прокуратурата и то е опит да се опровергае Златанов. Преди това от държавното обвинение обявиха, че са се самосезирали по твърденията на бизнесмена за действията на бившия следовател Петьо Петров – Еврото.

Пред "Дневник" Пролетина Златанова твърди, че златните монети са били намерени след неколкочасово неуспешно издирване и след едно телефонно обаждане.

"Най-фрапиращото беше - вече бяха минали всички стаи, бяха прегледали всички чекмеджета и протоколите бяха написани, когато на един от разследващите му звънна телефонът. Започна да описва какви монети са намерени. След като затвори, извика едно от двете поемни лица и заедно се качиха в спалнята на втория етаж. Аз ги последвах след малко. Видях ги как излизат от стаята и ми съобщиха, че са забравили да проверят един скрин. Това е един шкаф, който те огледаха много внимателно, аз го бях подреждала буквално преди няколко дни. Във второто чекмедже, където имаше само две блузи и в който преди това нямаше този плик, те откриха плик със златни монети и фактури, издадени от Германия на името на баща ми", разказа Пролетина Златанова.

Златото и "Осемте джуджета"

Златанов е основен герой в разследването на АКФ "Осемте джуджета". Бизнесменът твърди, че е жертва на изнудване от страна на бившия следовател и настоящ адвокат Петьо Петров. Според него на Петров са съдействали висши прокурори и следователи. Срещите между двамата ставали в ресторант "Осемте джуджета" на столичната улица "Шандор Петьофи".

Според Златанов Петров и хората около него са го изнудвали да прехвърли дяловете на фирмата си за асансьори "Изамет". Бизнесменът разказва, че е потърсил Петров заради конфликт със сина си. С негово съдействие спецпрокуратурата започнала разследване, при което от сина му и съпругата му били иззети около 35 кг. злато и златни монети. След това му обяснили, че са намерили документи за произход на златото – че било купено от австрийски дилър. Впоследствие, разказва Златанов, ценният метал не му бил върнат, макара че формално той подписал протоколи, че си го е взел обратно. Вместо това златото било предадено на съпругата на Петров – Любена Петрова. Тя обяснила на Златанов, че трябва да "дадат" на "пълното момче", на "момчето с каскета" и ще делят, ако остане нещо.

По думите на Златанов златото е било намерено в 4 трезора – един от тях на бившата му съпруга, а останалите да сина му. Прокуратурата го иззела, а при среща с прокурора Димитър Франтишек разбрал, че има фактури за златото на негово име, в която пише, че то е купено от австрийския дилър. Самият бизнесмен казва, че документите са изфабрикувани. Синът на Илия Златанов твърди пред "Антикорупционния фонд", че златото е лично негово и има документи за покупката му.

"Златото беше 2 кашона, показаха ми описите, липсваха 52 монети. Липсваха около 5 кила злато, а една монета беше в повече. Питаха ме приемам ли така, да подпиша протоколите с една монета повече, 52 по-малко, като следващите ще ги вземат в БНБ, в трезор те държат нещата. Викам: "Хубаво", разписах", казва той.

По думите му след това Любена Петрова е взела монетите и повече никога не му е вдигнала телефона. Златанов твърди, че по-късно и още 52 монети са били предадени на Петрова, а той е подписал протокол, че ги е получил. Бизнесменът обаче твърди, че не е взел "и една монета".

Хибридна атака

Прокуратурата обаче намеква обратното. Според разследващите в дома на Златанов са били открити точно същите монети, чието връщане той е приел с подписите си върху протоколи през февруари и март.

Главният прокурор определи цялата история като хибридна атака.

"Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!", написа той в туитър.

Първи удар

Продължава огледът на иззетите монети, обясниха от прокуратурата. Ще се установява дали и друг съответстват с върнатите през февруари и март.

Това е първо съобщение на прокуратурата по историята на "Осемте джуджета", в което има някакво съдържание. Досега държавното обвинение се въздържаше от коментари. Първата стъпка обаче е да се опровергае поне част от версията на Златанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България