Прокуратурата пак рови около сараите на Доган

Води се разследване за данъчни престъпления, свързани с имотите, за които се твърди, че са на лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова, цитирана от в. „Сега”. Тя не е съобщила детайли, за да не пречи на наказателното производство. Засега е неясно дали разследващите проверяват самия Доган или само хората, които формално се водят собственици на имотите му. Става дума за т.нар. Боянски сараи, хотела "Каса Домини" в Рибарица, СПА комплекса "Орфей" в Девин и Двореца на децата в родното село на Доган - Дръндар.

Проверката на имотите на Доган започна в средата на 2008 г. Депутатите от комисията за борба срещу корупцията в предишния парламент поискаха да разберат кои са собствениците на имотите.

Докато шеф на НАП бе Мария Мургина обаче, агенцията на практика отказваше да сътрудничи на депутатите. Наследникът ѝ на поста Красимир Стефанов изпрати две писма до парламента. От тях стана ясно, че имотите, свързани с Доган, са купени на съмнително ниски цени, работят на загуба, но получават огромни банкови кредити. Повечето от сградите са притежание или са ремонтирани от един и същ обръч фирми, свързани с "Минстрой холдинг", която бе част от "Мултигруп". Холдингът е замесен и в случая "Цанков камък", тъй като е съсобственик на института по минно дело, от който Доган е получил рекордния хонорар от 1 млн. евро.

Споделяне

Още от България