Прокуратурата пак ще трябва да поправя делото срещу Ченалова

След СГС и САС, спецсъдът на свой ред установи редица пропуски

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата за пореден път ще трябва да коригира обвинителния си акт срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, след като спецсъдът прекрати в понеделник делото и го върна на разследващите за отстраняване на редица процесуални нарушения.

Този развой на казуса никак не е изненадващ при положение, че същото направиха миналата година Софийският градски съд и Софийският апелативен съд. След това обаче в сила влязоха последните изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и всички дела срещу магистрати бяха прехвърлени на специализираните съдилища.

Румяна Ченалова е обвинена в престъпление по служба и документно престъпление, извършени докато гледала дело между фирмата "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Според прокуратурата бившата съдийка и основен участник в записите от "Яневагейт", е ощетила държавната компания.

В обвинителния акт бяха описани 14 отделни деяния, сочени като продължавано престъпление по служба, тъй като били в нарушение на Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Прокуратурата твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лв. Като щети за НЕК бяха посочени направените впоследствие запори, а като облага за ОЕТ – неплатените такси. Документното престъпление на Ченалова пък е свързано с поправка на протокол от заседание по същото дело, смята обвинението.

След като казусът му бе прехвърлен с промените в НПК, спецсъдът не успя да даде ход на процеса при първия си опит, тъй като един от адвокатите на Ченалова не бе получил в срок всички материали. Така делото бе отложено за понеделник, когато магистратите решиха, че по него има твърде много неясноти и нарушения.

Именно в тази посока направи искане и самата Ченалова, изреждайки пред съда подробно пропуските на държавното обвинение, които бяха установени още от СГС и САС преди смяната на подсъдността на делата срещу магистрати и за корупция. Очевидно обаче спецпрокуратурата не бе сметнала за необходимо да поправи обвинителния акт след първоначалната му "катастрофа" в градския съд.

"Тотално е игнорирано производството по ГПК. Всичко, което е записано в обвинителния акт, показва очевидно непознаване на процесуалния закон. Прокуратурата си позволява да скача от норма в норма... Твърдят, че има пострадали от извършеното от мен престъпление. Кои са тези пострадали? Значи те и НПК не познават. Пострадалият участва в съдебната фаза на процеса. Съдът трябва да го призове", коментира пред медиите Ченалова.

Представителките на обвинението Клементина Паличева и Людмила Николова пък на свой ред се оплакаха от спецсъда заради това, че не им е дал възможност да изразят становище по претенциите на подсъдимата и защитата ѝ. Затова и обявиха,ч е ще протестират пред Апелативния спецсъд определението за връщане на делото. Нещо което неуспешно направи и Софийската градска прокуратура миналата година.

Един от пропуски в разследването, посочени от съда досега бе, че разследващите едновременно твърдят, че бившата съдийка не е изпълнила служебните си задължения, а в същото време ги е нарушила, което води до вътрешно противоречие в обвинителния акт.

Споделяне

Още от България