Прокуратурата първо забрани, после разреши на лидера на БОЕЦ да замине в чужбина за трансплантация

Георги Георгиев със съпругата си Мариела, снимка Фейсбук

В рамките на няколко часа във вторник Видинската окръжна прокуратура първо забрани, а после позволи на лидера на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев да напуска страна. Той трябва да е във Франция след шест дни, за да стане бъбречен донор на жена си. Съпругата му Мариела е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност от близо три години. В България на два пъти ѝ е отказана трансплантация и семейството се е принудило да потърси лечение в чужбина, разказва Георгиев.

На 11 ноември е планирано двамата да отпътуват и бъдат приети в специализирана болница в Гренобъл, която е дала надежди за успешна трансплантация. Пред Mediapool говорителят на видинската прокуратура Владислав Влашев обясни, че забраната е отменена, когато наблюдаващият прокурор по делото срещу Георгиев – Ваня Ненкова, е разбрала защо той иска да пътува извън страната.

Информацията за наложената забрана и за отмяната ѝ бе потвърдена пред Mediapool от прокурор Влашев.

"Няма конспирация", обясни той и допълни, че "човешките причини" за пътуването са уважени. Прокурорът първо разказа, че неговата колежкa е издала забраната за пътуване в чужбина на 5 ноември. Няколко часа по-късно той обясни, че забраната всъщност била наложена на 1 ноември, а причината е постъпил сигнал, че Георгиев се готви да напусне страната.

През това време обаче за случая се разшумя и прокурорката отмени забраната.

На този фон съдия Андон Миталов от спецсъда позволи на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден лично от Владимир Путин.

Втора забрана

Пред Mediapool Георги Георгиев разказа, че за последния месец това е втора издадена му забрана за напускане на страната. Първата е обжалвана от неговия адвокат Николай Хаджигенов. Отговор на обжалването досега е нямало, но вместо това прокуратурата е заличила адвоката му, без да уведоми обвиняемия. Сега обвиняемият няма и доверен адвокат, но допреди няколко часа имаше "изрична" забрана за напускане на страната, по израза на Георгиев.

Георги Георгиев е един от най-упоритите и безкомпромисни критици на статуквото в съдебната власт. Той е неизменен участник във всеки протест с настояване за съдебна реформа и инициира издигането на кандидатурата на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор като гражданска алтернатива на прокурор Иван Гешев. Правосъдният министър Данаил Кирилов (ГЕРБ) отказа да приеме и издигне кандидатурата на Атанасов, въпреки че следователят бе подкрепен и от няколко хиляди подписа на граждани, събрани от БОЕЦ.

В началото на месец юни т.г. домът на Георги Георгиев бе обкръжен от репортери на свързваната с Пеевски телевизия Канал 3, които останаха там в продължение на три дни. Между Георгиев и репортери е имало физическо съприкосновение. През юли прокуратурата повдигна обвинение на лидера на БОЕЦ за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди на двама души от екипа на телевизията.

Забраната за напускане на страната е издадена по това дело за хулиганство, за което, ако бъде осъден, Георгиев дори няма да лежи в затвора. Отделно срещу Георгиев се води наказателно дело от частен характер заради спречкването с хората от Канал 3.

59 призовки

Пред Mediapool Георгиев разказа, че е подложен на изключителен тормоз заради неговата гражданска активност и само през тази година са му изпратили 60 призовки, за да се явява по най-различни поводи пред властите.

"В момента, в който клиниката (в Гренобъл) даде своето съгласие, знаех, че мафията ще направи всичко възможно да осуети нашето пътуване и за пореден път да се опитат да убият съпругата ми, защото не ни остава много", разказва Георги Георгиев.

Той допълва, че в държавата са преследвани "като престъпници свободните и непримиримите", "а истинските престъпници са на върха на държавата".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?