Прокуратурата: Печалбата от цигарите в Карнобат е изпирана през 20 фирми

Начева обясни как е работила схемата на Миню Стайков, сн. БГНЕС

Печалбата от цеха за контрабандни цигари в Карнобат е изпирана през 20 дружества с напълно легална дейност, които са имали връзка помежду си и са участвали в групата за данъчни престъпления. Това обяви временният шеф на спецпрокуратурата Даниела Начева в петък. По думите ѝ цехът за цигари е работил повече от година.

Повдигнати са обвинения на осем души, трима от тях се издирват. Прокуратурата ще иска собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков да остане под стража, а неговият син Стайко се издирва.

"Тези (20 – б.р.) дружества са верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата. Нашата цел е да разберем кой е финансирал дейността на фабриката за цигари. Към момента все още не знаем кой точно е ръководител на организираната престъпна група. Разследваме данни и за друга фабрика за спиртни напитки, но чакаме да приключи проверката на отговорните институции", заяви наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

Цигарите от цеха в Карнобат са продавани в България и в други държави от ЕС. Назначени са експертизи, за да се установи качеството на тютюна в цигарите. "Не е сигурно дали тези цигари не са доста по-вредни от въведения стандарт", обясни прокурор Ангел Кънев.

"Интересното е, че (при обиските) са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство", каза прокурор Кънев.

Преди ден алкохолният бос Миню Стайков, собственик на "Винпром Карнобат" и на дружеството за производство на брашно "Топаз Мел", бе обвинен за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за над 1 млн. лева.

Стайков бе арестуван в сряда при акция в Карнобат, в офисите на "Сис Индустрийс", в която влиза и "Винпром Карнобат", както и в други фирми, свързани със Стайков. Заедно с него бяха арестувани още 9 души, включително Иван Димитров – син на кмета на Карнобат.

В сряда от обвинението съобщиха, че "фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков е нанесла щети на бюджета за повече от 70 млн. лева".

В четвъртък кметът на Карнобат Георги Димитров обясни, че синът му е отдавал под наем цеха, в който се е намирала фабриката за нелегални цигари. Според него наемател на помещението била фирма от Стара Загора. Той допълни пред бТВ, че синът му не се познавал с Миню Стайков. Георги Димитров обаче го познавал. Освен това бизнесменът подпомагал общината с неголеми суми.

Компаниите на Миню Стайков държат най-големия дял на пазара на вина в страната и са на второ място при производството и продажбите на твърд алкохол. Дружеството му за производство на брашно е номер едно в мелничарския бизнес. Стайков също така е бивш сват на издирвания хотелиер Ветко Арабаджиев, срещу когото бе проведена подобна акция преди седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България