Прокуратурата пише нов Наказателен кодекс

Прокуратурата пише нов Наказателен кодекс

Прокуратурата е започнала подготовката на нов Наказателен кодекс, съобщи пред Mediapool във вторник главният прокурор Борис Велчев. Идеята е да се прецизират текстовете в настоящия основен наказателен закон, които претърпяха над 10 промени през последните години.

Освен нови текстове, прокуратурата ще иска отделяне на по-леките закононарушения в отделен закон, като те ще бъдат окачествени като “простъпки”.  Новият нормативен акт ще стъпи върху приетия през 1896 г. Закон за наказване на простъпките и вероятно ще носи същото име.

Идеите ще бъдат представени първо пред новосъздадения междуведомствен Съвет по законодателна политика.

“Надяваме се законодателната власт да ни подкрепи. В много правни системи по света съществуват подобни модели. В България също е функционирала подобна система. Нашата цел е за по-леките престъпления да не се използва Наказателно-процесуалния кодекс и тежките процедури в него. Така триинстанционната система няма да се задръства от дела”, заяви Велчев.

В закона за наказване на простъпките ще бъдат разписани съкратените процедури, при които правоохранителните органи ще действат при престъпления като пътнотранспортни произшествия, заловени с еднократна доза наркотици, нанасяне на леки телесни повреди и други. Там ще бъдат разписани и случаите, при които в момента се минава по процедурите на бързите производства.

От държавното обвинение мислят да предложат и даване на право на прокурорите да налагат наказателни глоби без санкцията на съда. Този механизъм ще се задейства при наличие на минимум доказателства, които да сочат конкретното лице, извършило закононарушение. По думите на Велчев подобни процедури съществуват успешно в англосаксонската правна система и те могат да бъдат добре приложени и в България.

За доказателства в новия Закон за наказване на простъпките ще бъдат приемани и записите от видеокамери. Целта е да се направят по-ефективни и бързи процедурите при нарушенията на Закона за движение по пътищата.

В проекта ще бъде заложена и възможност за налагане на лишаване от свобода, но по всяка вероятност с ограничението срокът на това наказание да не е повече от три години. Другите наказания ще са наказателна глоба и полагане на обществено - полезен труд.

Споделяне

Още от България