Прокуратурата пише нов закон, за да си съкрати обвинителните актове

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата работи по мащабен проект за промени в Наказателния (НК) и Наказателно-процесуалния (НПК) кодекси. Това се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев, който в сряда бе в парламента, за да представи отчета за дейността на държавното обвинение през миналата година. Докладът бе приет без дебати.

Гешев обясни, че става дума за промени, които ще направят обвинителните актове по-кратки, а изискуемите за осъждане доказателства – по-малко. От години прокуратурата се оплаква от формализма на съдебния процес и множеството изисквания, на които трябва да отговарят актовете ѝ. Сега явно е взела нещата в свои ръце и макар по закон да няма законодателна инициатива, се е захванала с писане на нови разпоредби. Те могат да бъдат внесени в парламента от депутат или от министерския съвет.

Пишем от тук до Съдебната палата

"За НПК ще кажа, за да е ясно, че стандартът на доказване в България е най-високият в целия ЕС. Ако в България се иска една единица доказателства, в повечето от страни от ЕС се иска 0,1 доказателства", обясни Гешев пред депутатите.

Той сравни обвинителните актове в Англия с тези в България.

"Виждал съм обвинителен акт за пране на пари в Англия. Беше две странички. В България ще е от тук до Съдебната палата", обясни главният прокурор.

Той все пак не пропусна да отбележи, че става дума за две тотално различни правни системи. Във Великобритания действа англосаксонска правна система, а у нас т.нар. континентална. Но това не попречи на аналогията на Гешев.

Той настоя в името на разследването да бъдат разрешени редица способи като по-ниски наказания при провокация към подкуп, по-широк кръг лица, които могат да са агенти под прикритие и др.

"На всички е ясно, че не може успешно да се разследва организирана престъпност с остарели способи", уточни главният прокурор.

Гешев обяви НК за морално остарял. Според него наказателният закон регулира остарели обществени отношения и не е актуален в днешните условия. Това била и една от причините за липсата на справедливост.

Освен това е кърпен десетки пъти. Главният прокурор все пак се изказа ласкаво за общата част на закона, където са записани основни формулировки като например какво е престъпление, какво е давност и др. Според Гешев общата част е "класика".

Битовата престъпност е приоритет

Битовата престъпност остава приоритет за прокуратурата, каза още Гешев. Той прогнозира, че при отчета на шестмесечна база ще се видят добри резултати. Според него досега по тази линия не се е работело приоритетно.

Многократно Гешев е обещавал намалени нива на битовата престъпност в края на годината. През миналата обяви за приоритет работата по телефонните измами. След няколко ареста на заподозрени измамници Гешев отчете, че тези престъпления вече са единични явления.

Споделяне

Още от България