Прокуратурата пита кмета на Пловдив за смесеното дружество с Георги Гергов

Прокуратурата пита кмета на Пловдив за смесеното дружество с Георги Гергов

Прокуратурата е поискала становище от кмета на Пловдив Славчо Атанасов при какви условия е учредено смесеното общинско-частно дружество "Пълдин туринвест", управляващо и стопанисващо имоти в Стария град. Това съобщи в четвъртък Атанасов.

Акционери в дружеството са пловдивският бизнесмен и член на Националния съвет на БСП Георги Гергов и община Пловдив, а според схема с увеличаване на капитала мажоритарен собственик в "Пълдин" станаха фирми на Гергов.

Чрез дъщерно дружество на "Пълдин туринвест" Георги Гергов влезе в държавно-общинското дружество "Международен панаир Пловдив" АД през 2006 г., а чрез поредица от юридически процедури стана фактически негов мажоритарен собственик в края на 2008 г. зад гърба на държавата.

"Операциите" на Гергов за завладяването на крупното пловдивско дружество нямаше да бъдат толкова успешни, ако той не се ползваше от близостта си с управляващата тогава БСП и от дългогодишното си приятелство с президента Георги Първанов.

Според Славчо Атанасов становището на общината по искането на прокуратурата вече е готово, а самият той нямал отношение към сделката.

Като равносметка кметът посочи само, че общината не е получила досега никакви дивиденти от участието си в "Пълдин туринвест", защото така е бил оформен договорът, прокаран през общинския съвет с активното съдействие на тогавашния син кмет Иван Чомаков, също близък до Гергов.

Прокуратурата не за първи път се интересува от бизнесделата на Гергов, но проверките, които досега е правила, не са уличавали в нарушения предприемача. За последен път тя проверява Гергов по сигнал на лидера на РЗС Яне Янев, подаден през 2008 г. за "крупни измами с ДДС и при придобиването на активи", но така и не намери нередности.

Когато дойде на власт правителството на Бойко Борисов, министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че може да заведе дело срещу Пловдивския панаир заради 1.3 млн. лв. неизплатени дивиденти на държавата от времето, когато дружеството е било преобладаващо държавно. Той обаче призна, че всички действия срещу Гергов като мажоритарен собственик ще са много трудни, защото юридически той се е погрижил държавата да бъде обезсилена при вземането на решения на общото събрание на акционерите.

Сегашното прокурорско искане вероятно е в отговор на изпратен до икономическата полиция в Пловдив и лично до вътрешния министър Цветан Цветанов сигнал за машинации, с които е завладян панаирът. За тях бе разказано през ноември м.г. по обществена телевизия "Тракия", като бяха представени редица документи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес