Прокуратурата пита защо у нас горивата са поевтинели само с 11%

Петролните цени потънаха до 18-годишно дъно

Прокуратурата пита защо у нас горивата са поевтинели само с 11%

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да провери защо при спад на цената на суровия петрол с над 47 на сто в световен мащаб у нас течните горива са поевтинели само с 11 на сто, съобщиха в понеделник от прокуратурата.

Антимонополната комисия е сезирана да прецени дали да образува производство относно формирането на цените на горивата при продажбата им на бензиностанциите в страната.

Ако КЗК предприеме такова производство, то ще е поредното в последните няколко години, провокирани от съмнение за злоупотреби и сговор на пазара на горивата. Всички те обаче, въпреки повдигнатите от антитръстовата комисия съмнения и дори твърдения за манипулации, приключваха със становище, че на пазара няма нищо нередно.

Преди дни от Българската петролна и газова асоциацията обясниха, че българският пазар на горивата все още не може да усети огромния спад на цените на петрола на световния пазар, защото все още не са изчерпани "скъпите" количества от складовете, а на всичкото отгоре заради мерките срещу коронавируса потреблението на дизел и бензин в България се е свило значително.

От ВАП посочват, че им е известно, че цените на горивата не подлежат на регулиране, но искат КЗК да изключи всякакви съмнение за наличие на съгласувани практики и картели при формирането на тарифите в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.

Макар че в понеделник цената на петрола сорт Брент да падна до най-ниската си стойност от 18 години насам, по българските бензиностанции цените остават в диапазона около 2 лв. за литър.

Средната цена в понеделник на бензина А95 е 1.93 лв./л като най-скъп е на "Петрол" – 1.97 лв., а най-евтин на бензиностанциите на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки – 1.63 лв./л.

При дизела средната цена е 1.97 лв./л като най-високата тарифа – от 2.02 лв./л, държат бензиностанциите на "Газпром" у нас, а най-ниската отново е на Марешки – 1.63 лв./л.

Петролните цени потънаха до 18-годишно дъно

Цените на петрола се потопиха до нива, които не са виждани от 2002 г., заради пандемията от коронавирус, предаде ББС в понеделник.

Сортът Брент достигна цена от 22.58 долара за барел, а американският лек петрол падна под 20 долара за барел.

Така само за месец тарифите на нефта на световните пазари се свиха наполовина на фона на спряното или свитото производство на редица индустрии. Кам този срив се добави и срива заради неразбирателството в ОПЕК за допълнително  намаляване на производството и наводняването на пазара от Саудитска Арабия като отговор на нежеланието на Русия да съдейства за стабилизирането на петролния пазар.

Особено потърпевши от срива на световните пазари са американските производители на шистов петрол. Нарастват призивите към правителството на САЩ да отмени плащането на роялти таксите от страна на добивните компании и да купува повече петрол за стратегическия петролен резерв, за да се стабилизира пазарът. Друго предложение е да се ограничи производството на щатско ниво. От 1930-те години щатовете имат право да въведат лимити за добива на петрол и газ в подкрепа на пазара.

Макар тази практика да не се използва в днешни дни, и на федерално, и на щатско ниво регулаторите могат да въведат рестрикции за производството на нефт и газ в САЩ, отбелязват анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес