Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата почна проверки в цехове за месо и мляко

6 коментара

Прокуратурата почва съвместни проверки заедно с Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) в месо- и млекопреработвателните предприятия, търговската мрежа и складовите бази в цялата страна, съобщи пресцентърът на НВМС.

Според регистъра на НВМС, млекопреработвателните предприятия в страната са 245, месопреработвателните - 440, хладилните бази за съхранение на млечни и месни продукти и суровини са 116, а специализираните за търговия с храни от животински произход обекти са 1727.

В петък държавното обвинение обяви намеренията си да предприеме действия за установяване на производителите на некачествени хранителни продукти след множеството медийни публикации по темата. В акцията ще се включат всички окръжни прокуратури в Софийския апелативен район. Екипите ще бъдат съставени от прокурор, полицай и ветеринар.

Целта на проверките е да се установи какви суровини и добавки се влагат при производството на продуктите и дали се спазват нормативните изисквания за безопасност на храните при производството, търговията и пускането на пазара на млечни и месни продукти.

Ще се проверяват технологичните документации на предприятията, входящите и изходящите дневници за суровини и добавки и наличните количества суровини и добавки в складовете, съответствието между технологичната документация и етикетите на продуктите.

Крайният срок на прокурорската проверка е 15 март, обобщена информация трябва да бъде предоставена в началото на април. Ще бъде поискана и допълнителна информация от Агенция "Митници" за внасяните в страната количества и видове палмово масло, прат и миксове, използвани при производството на млечни и месни изделия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. МИ6
    #7

    брашно всякакъв вид,тестени и сладкарски произведения-тях кога?! А нещо много простичко като оцета например?! Той каква отрова е? И кога ще вземете мерки!?

  2. пак същия
    #5

    Купуваш 1л оцетна киселина. Чиста. Цена - 3.75 лв без ДДС.(във варели е по-евтина) Разреждаш я 15 пъти. Сипваш малко червено вино зо цвят. Наливаш в шишета и продаваш.Е, не е отровно, ама и оцет не е.

  3. МИ6
    #4

    И свойствата на истинският оцет не притежава.

  4. пак същия
    #3

    Но приликите се до тук.

  5. наивник
    #2

    Не се иска да казе, да произвеждате боклук по вашата си рецепта. Иска се НС да гласува закон за задължителното спазване на държавен стандарт! Стига са ни пробутвали боклуци и лобирали за мутри! Ако искат да приемат закон, но да помнят че на изборите това обезателно юе се дискутира

  6. Бъдещовик
    #1

    не и обръщайте внимание. Бъдещето е в химията на хранително-вкусовата промишленост. Скоро с изненада мернах, че към добавките принадлежи и метилцелулозата, което е лепило за тапети. Тук въпросите са два: За да използвате една добавка, тя трябва да е придружена със суперспециална тапия. Именно тапията вдига цената до небето. Но ако умре някой и ви обвинят вас, вадите тапията и ви оправдават. Вторият въпрос е, че както вече беше дискутирано, вече има нови партийни другари, които, за да се наместят,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.