Прокуратурата подхвана бързите кредити

Обект на проверката са практиките на БНБ и КЗП за охрана на интересите на гражданите

Прокуратурата подхвана бързите кредити

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка как БНБ и Комисията за защита на потребителите (КЗП) изпълняват задълженията си за контрол, регулация и охрана на интересите на гражданите според Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите по отношение на отпускането на така наречените "бързи кредити". Това съобщиха от прокуратурата в сряда.

Поводът за самосезиране на държавното обвинение е разследване на Нова телевизия, в което граждани се оплакват от скрити клаузи в договори за бърз кредит на дружеството "Профи Кредит". Освен договорната лихва, която обикновено е много висока, защото кредитите са без обезпечение и се отпускат практически веднага, има и допълнителни такси, които остават скрити при сключването на договора, оплакват се клиенти. Практика на посочената компания била и да не предоставя на клиента копие на сключения договор.

Агресивни реклами за бързи кредити заливат медиите, а компаниите, които ги отпускат, се нароиха една след друга. Едновременно нараснаха и оплакванията на граждани, че плащат повече от договорените лихви заради необявени при сключване на договора такси.

Преди месец Mediapool отправи запитване до омбудсмана Константин Пенчев дали има жалби от граждани за бързите кредити. Оттам отговориха, че такива в институцията към момента няма.

По Нова телевизия главният секретар на КЗП Иван Бъчваров и адвокатът Ивелина Иванова потвърдиха, че оплакванията от бързите кредити действително са се увеличили. Най-често те били, че има скрита информация, която първоначално не им е представена.

Според експертите пред телевизията компанията, обект на журналистическото разследване, не нарушавала закона, а прилагала "заблуждаваща търговска практика", което не било измама, защото "скритите клаузи" фигурирали в договора, но хората не ги виждали.

Експертите посъветваха сключващите заема задължително да искат копие на сключения договор и било тяхна грешка, че си тръгват без тях. Трябвало да четат всичко и да не оставят празни полета в графите.

Часове след съобщението от прокуратурата за проверката, от БНБ потвърдиха, че в банката е постъпило искане от обвинението за предоставяне на информация за изпълнението на законовите задължения на банката по отношение на финансови институции, отпускащи бързи кредити.

Според говорителя на централната банка Александър Урумов тази информация ще бъде предоставена в указания от прокуратурата срок.

От БНБ напомниха, че според Закона за кредитните институции дружествата за бързи кредити подлежат на регистрационен, а не строгия лицензионен режим, на който са подложени банките. Според закона при предоставяне на нужния набор от документи БНБ няма право да откаже да регистрира подобни финансови институции.

Преди два дни пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обеща до края на месеца да бъдат подготвени и внесени промени в същия закон, които да обхванат по-прецизна регулация на нефинансовите дружества, които отпускат кредити. Приемането на законовите текстове трябва да стане преди приемането на бюджета за следващата година, обеща Цонев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?