Прокуратурата подхвана и поскъпването на водата

Прокуратурата подхвана и поскъпването на водата

Прокуратурата се е самосезирала за поскъпването на водата, одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) миналия петък и влизащо в сила от 1 януари 2018 г. в 14 области на страната. Това е съобщила заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова при среща с националния омбудсман Мая Манолова, информираха от пресцентъра на обществения защитник в понеделник.

Вдигането на цените на 15 водни оператора до 2021 г. включително е одобрено още преди месеци с бизнес плановете на компаниите, но в края на всяка година КЕВР трябва административно да ги одобри и при необходимост да ги актуализира. Утвърждаването на новите тарифи стана факт на закрито заседание на регулатора, което се проведе в условията на свикан от БСП протест.

Манолова се обяви против повишаването на цените на водата още в края на ноември, когато се проведоха обществените обсъждания. На срещата сега с Петрова и със завеждащия отдел "Надзор за законност“ Виктор Малинов са били обсъдени основанията за оспорване пред съда на законосъобразността на решенията на регулатора.

Прокуратурата вече била поискала преписките от комисията за цената на водата в областите Бургас, Ямбол и Враца, но Манолова все пак е изпратила до ВАП сигнал за незаконосъобразното, според нея, решение за скока на водата до ВАП. 

Така за втори път в рамките на 2017 г. прокуратурата ще се занимава с ценови решения на енергийния и воден регулатор.

В края на април Върховна административна прокуратура внесе жалба в Софийски административен съд срещу цените на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите в страната. Аргументът на държавното обвинение бе, че регулаторът е определил през април по-високите цени на газа на базата на предположение, че газът ще поскъпне. Решението за повишаването на цената на синьото гориво обаче вече бе взето. При положение, че топлофикациите произвеждат топлинната и електрическата си енергия чрез синьото гориво, цената пряко зависи от тази на природния газ.

В началото на октомври обаче съдът спря производството до влизане в сила на друго решение на КЕВР - за цената на природния газ, което отделно също е протестирано от Върховна административна прокуратура. Според ВАП обаче цената на газа няма общо с тока и парното.

В априлската акция прокуратурата разследваше и повишаването на цената на водата в София, а сега ще стори това отново за столицата и още 13 области - Перник, Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Кърджали, Русе, Силистра, Шумен, Варна, Бургас, Сливен и Ямбол.

Окончателно утвърдените цени на водата от 1 януари 2018 г. са публикувани на сайта на регулатора и от таблицата става ясно дори, че за част от ВиК-дружествата тарифите за 2018  г. дори са леко вдигнати спрямо одобрените в бизнес плановете им тарифи. От комисията посочват, че промяната е заради актуализираната инфлация и че същата процедура ще се повтаря за цените на водата през 2019 и следващите години.

Спрямо първоначалните намерения на КЕВР за актуализация на одобрените в бизнес плановете тарифи и финално утвърдените цени за 2018 г. обаче има лек спад на планираното увеличение, което е заради отчитането на инфлацията само за периода, от който е бил одобрен бизнес планът на съответното дружество. Това е ставало по различно време и затова не е приложена пълната годишна инфлация за 2017 г.

Манолова обаче обяви, че по-малкото с около 3 процентни пункта поскъпване на водата е нейна заслуга.

"Имаше смисъл от натиска, който оказах на КЕВР, защото макар да отричаха в последното си решение, те се съобразиха с аргументите ми, че манипулират числата, в резултат, на което се получава драстичното увеличение на цената на водата“, заяви омбудсманът пред бТВ във вторник.

В крайна сметка КЕВР е преизчислила инфлацията коректно – за периода от определяне на първата цена за новия регулаторен период до момента на увеличението, а не както първоначално от началото на годината до октомври, каза Манолова.

В резултат, във всички 15 области се намалява цената на водата до 3 пункта – в Ямбол вместо с 20%, водата е увеличена със 17%, във Враца вместо 13%, водата е увеличена с 11% и т.н., допълни тя.

"Другият голям проблем е в нечестното използване на един друг критерий от страна на КЕВР, а именно социалната поносимост на цената на водата“, посочи Манолова.

"КЕВР е взел данните от по-високото изследване на Националния статистически институт за средно месечните доходи на домакинствата. Разликата между двете изследвания е 100%. Твърдя, че ако бяха взети данните от по-ниското изследване на средно месечните доходи на домакинствата, в три от областите изобщо нямаше да има увеличение на цената на водата. Това са областите Монтана, Кърджали и Силистра“, каза омбудсманът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес