Прокуратурата подхвана още една сделка на МО

Прокуратурата подхвана още една сделка на МО

След договора за доставката на самолети “Пилатус” за нуждите на военно-въздушните сили, държавното обвинение се занимава и с втора сделка на Министерството на отбраната от списъка за модернизация на въоръжението на българската армия – този път за ремонта на хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

Софийската градска прокуратура е образувала проверка по сделката, която бе сключена с израелската компания “Елбит системс”в началото на 2006 г. и година по-късно развалена от Министерството на отбраната. Че тече такава проверка, както Mediapool съобщи в края на март, потвърди във вторник говорителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) Маргарита Попова.

Целта на проверката е да изясни обстоятелствата във връзка с подписаното споразумение, каза Попова.

Сделката за ремонта и модернизацията на хеликоптерите бе прекратена, след като стана ясно, че изпълнителят “Елбит системс” закъснява извън всякакви разумни срокове от графика за модернизация на хеликоптерите. Двете страни изготвиха споразумение за финансовите параметри на разтрогването на договора. Според него военното министерство получава всички проекти, свързани с ремонта и модернизацията, лицензиите за тяхното безвъзмездно ползване, както и произведената и закупена досега в процеса на изпълнение на договора техника и оборудване. Споразумението предвижда израелската компания да върне на МО част от авансово получените суми, или около 13 млн. евро.

Още със сключването на сделката преди една година стана ясно, че тя няма да се реализира, защото израелците нямат сертификат от руския производител за извършване на ремонта на двигателите на хеликоптерите.

Това стана ясно при класирането на кандидатите за ремонта, където “Елбит системс” бе класирана на първо място. Тогава десни депутати алармираха парламента, че “Елбит” е представила пред Министерството на отбраната писмо с невярно съдържание, удостоверяващо, че компанията има разрешително да извърши ремонта на двигателите. Предишният министър на отбраната Николай Свинаров спря сделката преди финализирането ѝ, но Върховният административен съд постанови, че спирането е било неправомерно. Наследникът на Свинаров Веселин Близнаков бе принуден да подпише договора с израелците. 

В края на януари тази година министърът съобщи, че прекратява сделката.

Споделяне

Още от България