Прокуратурата подхваща бившия главен секретар на НС

Прокуратурата подхваща бившия главен секретар на НС

Софийската градска прокуратура разследва освободения в началото на тази седмица главен секретар на Народното събрание Огнян Аврамов. Това съобщи в петък зам.-градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестни длъжностни лица от администрацията на парламента. Данните са предоставени от сегашното ръководство на институцията.

Джамбазов обаче отказа да потвърди информацията на в. "Труд", че при обиск в дома на Аврамов преди седмица са намерени 60 000 евро с все още неизяснен произход. Заплатата му в парламента е била около 1900 лева. Според изданието обискът е бил проведен, преди официално да му бъде разписана оставката от председателя на НС Цецка Цачева. Прокурор Джамбазов косвено потвърди информацията за обиска, като каза, че обект на разследването са и помещения извън парламентарната сграда.

Скандалът около Аврамов започна след като по-голямата част от новите депутатите от провинцията не можаха да се настанят във ведомствените жилища на парламента, предназначени за тях. Причината бе, че бивши депутати от предишното НС все още не са освободили заеманите от тях апартаменти.

След силен натиск част от тях върнаха ключовете си, което позволи да започнат ремонти на освободените жилища и те да бъдат предоставени на новите наематели.

Заради неразборията, която се повтаря в началото на мандата на всяко НС, от бюджета бяха извадени средства, за да се плащат по 60 лева на вечер за хотел на бездомните депутати. Това предизвика острото недоволство на парламентарната група на ГЕРБ.

Задълженията на главния секретар са да управлява всички административни дела на парламента, материалната база, автопарка, състоянието на парламентарния сграден фонд. Той осигурява и жилищно-битовото обслужване на народните представители. На негово подчинение е целият административен персонал на законодателния орган.

Огнян Аврамов бе назначен за главен секретар в началото на 39-ото НС с личната протекция на тогавашния парламентарен председател Огнян Герджиков, който е и негов приятел. И при доминирания от БСП парламент Аврамов запази поста си, което даде основание да бъде смятан за "несменяем".

В петък прокурор Божидар Джамбазов съобщи още, че не са образувани дела за ремонта на сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и за сделката с двата самолета, закупени за правителствения Авиоотряд-28. Причината, че нужната документация все още не е пристигнала в държавното обвинение.

Новите министри на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков съобщиха при първите си изяви пред медиите за скандални сделки, ощетяващи държавата. Сред тях бе сделката в "Главболгарстрой" за ремонта на сградата на регионалното министерство за 42 млн. лв., при която стойността на ремонта излиза над 2000 евро на квадратен метър. А покупката на два употребявани ербъса за правителствени нужди пък се оказала по-скъпа, отколкото, ако бяха закупени нови самолети от същия тип.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?