Прокуратурата подхваща тотото

Прокуратурата подхваща тотото

Софийската градска прокуратура (СГП) е започнала проверка преди десетина дни на договора между Българския спортен тотализатор (БСТ) и фирма “Петрол” АД за съвместна дейност, съобщиха в четвъртък от Върховната касационна прокуратура (ВКП). Информацията бе потвърдена и от главния прокурор Борис Велчев. Обвинителите се самосезирали от публикации в пресата за договора на държавното тото и частната петролна компания.

Велчев е подал сигнал до СГП да започне работа и по разпратеното в сряда до медиите писмо на бившата вече зам.-директорка на БСТ Нели Димитрова, според което тотализаторът е тласкан към скрита приватизация.

ВКП ще прецени дали двете проверки ще се обединят.

Димитрова твърди, че в спортния тотализатор се извършват дейности, облагодетелстващи “роднински” фирми и че се подготвя скрита приватизация чрез договора с “Петрол” за събиране на залози за тотоигрите в негови бензиностанции срещу 12% комисионна. В пространното писмо се посочва още, че работата на тотализатора се меси активно Манол Велев, съпруг на председателката на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева, а облагодетелстваните фирми чрез търгове за обществена поръчка са на негови роднини.  

Пред Mediapool директорът на БСТ Иван Иванов опроверга твърденията на служителката си, като категорично отрече Манол Велев да има нещо общо с тотализатора, освен че лобирал за неговото развитие. Според Иванов бившата служителка си “отмъщава” за уволнението ѝ, предизвикано от разкрити финансови злоупотреби.

Той обаче призна, че доскорошната финансова директора е била назначена с протекцията на председателя на ДАМС Весела Лечева. Това се връзва с твърденията на Димитрова, че всяка седмица тя докладвала на Манол Велев за финансовите дела на тотализатора, а от думите ѝ се разбира още, че Велев е в основата на опитите за скритата приватизация на държавното тото.

Самият Велев не може да опровергае тези обвинения, защото повече от месец е в реанимация, след като бе прострелян в главата от неизвестно засега лице.

Източници от ДАМС коментираха в четвъртък пред Mediapool, че разчитат на прокурорската проверка за изясняване на истината около държавния тотализатор, който ще бъде тутакси изтласкан или приватизиран, ако бъде премахнат държавният монопол над цифровите залагания, даден на БСТ. Засега монополът се удържа, но натискът от хазартни оператори той да падне, е много силен. Безспорен интерес от такова развитие на нещата има хазартния бос и собственик на “Нове холдинг” Васил Божков, твърдят източниците.

Опитите за скрита приватизация на тотализатора датират от доста години. Най-ранният бе през 1995 г, когато гръцката компания “Интралот” подписа контракт за компютъризация на тотото срещу огромен дял от приходите му. Този договор бе едностранно развален от държавата. “Интралот” осъди БСТ за 10 млн. долара неустойка, които вече са 20 млн. долара заедно с лихвите.

По-късно, не без помощта на служители на тотализатора, играта със залози върху футболни резултати Тото-1 бе оставена съзнателно да загине. На нейно място разцъфтяха залозите в частния “Еврофутбол”, който е почти наравно притежаван от бизнесмена Васил Божков и същата гръцка компания “Интралот” на Сократис Кокалис. Божков е един от най-едрите собственици на фирми с лиценз за хазартна дейност в България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?