Прокуратурата подхваща Цветанов и за скандала с лекарите от Горна Оряховица

Наблюдаващият прокурор не бил давал разрешение за огласяване на съдържанието на записаните разговори

Цветан Цветанов, сн. БГНЕС

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство по т. нар. случай "Горна Оряховица", съобщи в сряда сайтът "Правен свят". Става дума за публичното четене от парламентарната трибуна на информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС), което устрои на 3 декември 2010 г. бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На базата на подслушани разговори между лекари в болницата на Горна Оряховица, министър Цветанов обвини медиците, че умишлено са оставили да умре жизнеспособно новородено. Много преди да се окаже, че лекарите не са извършили престъпление, прокуратурата бе сезирана със сигнал за извършено престъпление от министър Цветанов по чл. 145а от Наказателния кодекс – използване на СРС не за целите, за които е събрана.

Софийската градска прокуратура (СГП) обаче отказа да образува наказателно производство с постановление на зам.-градския прокурор Божидар Джамбазов, потвърдено от прокурора Бранислав Славов от Софийската апелативна прокуратура.

Според информация на "Правен свят" материалите по случая ще бъдат пратени на СГП с указание да се образува досъдебно производство по чл. 145а от НК. Производството засега не може да бъде образувано срещу Цветанов, защото той в момента е с имунитет, коментираха прокурори.

Бившият вътрешен министър се оправдаваше, че е имал разрешение от наблюдаващия делото прокурор да огласи данните, събрани със СРС по случая. Наскоро дори каза, че декласифицирането на СРС-тата е станало след съгласуване с бившия главен прокурор Борис Велчев.

Новият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров заяви преди месец, че казусът "Горна Оряховица" отново е отворен. Цацаров искал да види писменото разрешение на наблюдаващия прокурор за разгласяване на СРС-та, на което се опираше през годините бившия вътрешен министър.

Оказва се, обаче, че наблюдаващият прокурор не е давал разрешение на Цветан Цветанов да разгласява съдържанието на записаните разговори, научи "Правен свят". На 3 декември 2010 г. прокурорът е дал разрешение единствено и само да се огласят имената на събеседниците. И нищо повече. Не е ясно защо тогава самият наблюдаващ прокурор, на пресконференция, изчете също данните от СРС-тата.


Юристи си задават въпроса дали главният прокурор няма да поиска този път и арест за Цветанов, защото срещу него вече ще има две висящи досъдебни производства, макар че само по себе си това не е сред критериите за налагане на най-тежката мярка за неотклонение.

Споделяне

Още по темата

Още от България