Прокуратурата подкрепя прекия избор на членовете на ВСС

Прокуратурата подкрепя въвеждането на пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет, в който да участват всички съдии и прокурори. Това стана ясно след среща, организирана в неделя от неправителствената организация Български институт за правни инициативи и ръководството на държавното обвинение, съобщи сайтът "Правен свят". В момента квотата на съда във ВСС е от 6 души, на прокуратурата - 5, а следствието излъчва един човек. Те се избират на отделни национални делегатски събрания за съда и прокуратурата като един делегат гласува вместо 10 съдии и съответно 10 прокурори.

Преди месец Съюзът на съдиите в България предложи промяна в регламента, която да позволи на всеки магистрат да гласува за излъчването на представители във ВСС на специални национални събрания на съдиите и прокурорите. Тази идея бе подкрепена от други 10 влиятелни български неправителствени организации, сред които и БИПИ.

На срещата обаче не са обсъждани другите предложения на гражданските организации, сред които премахването на модела на постоянно действащия ВСС и разделянето на съвета на колегии на прокуратурата и съда.

Преди две седмици главният прокурор Борис Велчев вече се обяви срещу премахването на постоянно действащия ВСС. Този модел бе въведен преди 5 години като на членовете на съвета им бе забранено да работят в съдебната система или да бъдат практикуващи адвокати. За сметка на това те трябваше постоянно да изпълняват задълженията си във ВСС.

Според Велчев няма как човек да изпълнява едновременно функциите на магистрат и член на ВСС без от това да пострада качеството на работата му.

Сред обсъдените идеи са били кандидатите за членове на ВСС да се издигат от минимум 50 съдии или прокурори, номинираните и приложените документи да се качват съответно на сайтовете на ВКС и ВКП. Организацията по провеждането на цялата процедура за излъчване на прокурорската квота да се следи от главния прокурор, предлагат неправителствените организации.

Споделяне

Още по темата

Още от България