Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата погна и кмета на Червен бряг преди местния вот

Шестима общинари бяха разпитани в полицията за поръчки по европрограми

3 коментара
Сн. БГНЕС

Прокуратурата подгони и кмета на Червен бряг Данаил Вълов месеци преди предстоящите местни избори тази есен. Той е разследван заради прекратена от него обществена поръчка по програмата "Топъл обяд", която се финансира от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица, според официално съобщение на прокуратурата. 

 

Данаил Вълов, който за втори път е кмет на Червен бряг, бяха задържани заедно с още петима общински служители при акция на Специализираната прокуратура в града и по-късно освободени след снемане на показания в Районното полицейско управление в Червен бряг, предаде БНР. Шестимата са разследвани за престъпление по служба, но към момента срещу тях няма повдигнати обвинения. Може би в четвъртък ще стане ясно на кои от тях ще бъдат предявени, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

От обясненията му се разбра, най-вероятно обвинения ще бъдат повдигнати във връзка с изпълнението на обществени поръчки по европейски проекти.

Останалите петима са разследвани за нередности свързани с изпълнението на европроекти. Това са Светослав Георгиев – заместник-кмет, отговарящ за европейските проекти, Диана Димитрова – директор на Дирекция "Европроекти", Евгения Николова – директор на Дирекция "Обществени поръчки" и Десислава Иванова и Ивайло Коловски – които са юрисконсулти, съобщи врачанското издание "Зов нюз".


"Една от линиите на разследването е обществена поръчка за "топъл обяд". Делото е започнало по сигнал на журналисти. Към момента няма да обяснявам подробности... Това се констатира по десетки дела, наблюдавани от Специализираната прокуратура - повечето кметове са възложители на определени обществени поръчки. Накратко става въпрос за лобиране за определени фирми да спечелят обществени поръчки. Каква е целта всеки може да се сети. Констатираме по десетките съдебни производства, че ситуацията е като с ТЕЛК и други държавни структури. Пари изтичат отвсякъде. Пари има, но се краде много. Казвам го откровено и не визирам конкретния човек", каза Гешев.

"Независимо в какъв цвят, от коя политическа партия са кметовете, в голямата си част ситуацията е една и съща. Става въпрос за масово нарушение на обществените поръчки, по които те са възложители. Далеч от мисълта съм, че това е в интерес на общината и на гражданите", коментира още зам. главният прокурор.

След разпита му в полицейското управление Данаил Вълов каза пред журналисти, че не може да коментира за какво го разследват, но е спокоен. "Аз съм спокоен и ръководството е спокойно, тъй като този проблем мисля, че е изчистен от управляващия орган, изчистен от хората, които тука по места работят", каза Вълов цитиран от БНР.

Кметът на Червен бряг, който стана публично известен покрай разследванията на бившия му пиар и настоящ журналист Христо Гешов със санирането на къщите на общинари с европейски пари, стана поредния в прокурорския списък за по-малко от десет дни.

На 11 март в един ден обвинения бяха повдигнати на кмета на Созопол Панайот Рейзи (ГЕРБ) за присвояване на близо 2 млн. лв. и на кметицата на Златица Магдалена Иванова (БСП) за присвояване на 1.1 млн. лева.

След тях беше съобщено за разследване срещу кмета на Стрелча Стойчо Чачов (АБВ), който обаче не е обвиняем. Той е разследван за това, че е карал служители на общината, едновременно със заповедта за назначаване, да подписват и документ за освобождаване от длъжност.

Топъл обяд от фирми, свързани с общинари в Червен бряг

Поръчката за "Топъл обяд" за социално слаби в Червен бряг и Койнаре е обявена през април 2017 г. с индикативна стойност от 229 106.22 лв. с ДДС. Кандидатстват три фирми. Едната е софийската "Кремис 09", която е свързана с общинския съветник Явор Бакърджиев. Другата е "Дева М" собственост на Цецка Илиева, която обаче е и главен счетоводител на фирмата, управлявана от съпругата на кмета и неговата дъщеря, разказа журналистът Христо Гешов миналата година. Третият кандидат е софийската "Мастър Пик" ЕАД.

"Дева М" и "Кремлис 09" са спечелили обществената поръчка "Топъл обяд" година по-рано. Офертата на "Мастър Пик" ги изненадва, още повече, че тя е с по-ниска цена от техните. За храненето на социално слабите в Червен бряг "Дева М" дава цена от 131 258, 54 лв. с ДДС, докато предложението на "Мастер Пик" е с около 5000 лв. по-малко – 126 138р62 лв.

Подобна е ситуацията и за другата обособена позиция изхранването на бедните в Койнаре. "Кремлис 09" дават цена от 97 576,66 лв., докато с около 20 хил. лв. по-малко "Мастер Пик – 77 979,72 лв. Това става ясно от публикуваните документи в профила на купувача на община Червен бряг.

Съгласно тръжните условия за победител в търга би трябвало да бъде избрана "Мастер Пик". Но кметът Данаил Вълов прекратява обществената поръчка. Аргументът е, че "всички ценови предложения не отговарят на обявените условия на възложителя и посочения образец в документацията".

"Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил В. е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година", се казва в съобщението на прокуратурата. Според обвинението кмета е извършил престъпление по служба (съставомерни по чл.282, ал.2, пр.2-ро вр. ал.1 от НК).

След прекратяването Вълов пуска поръчката отново и този път няма изненада – печелят "Дева М" и "Кремлис 09", които са свързани с общинското ръководство.

Нарушенията по "Топъл обяд" бяха установени и от Агенцията "Държавна финансова инспекция". В доклада ѝ бяха описани редица нередности и бяха съставени около 15 акта на кмета Данаил Вълов и на началника на отдел "Обществени поръчки" Евгения Николова.

Сред посочените от АДФИ нередности бяха посочени ограничителните условия в тръжната процедура, хранене на мъртви души, забавено качване на информация за поръчката в профила на купувача на общината.

При санирането на къщите на топ общинари с европари обаче всичко е точно

Червен бряг стана емблематичен пример как се усвояват европейски пари и със санирането на къщите на трима топ общинари - председателя на Общинския съвет Ивайло Иванов, секретаря на общината Николай Недков и на директора на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев. Разкритието беше направено преди две години.

Единственият орган, който установи нередност по този случай, бе Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То сезира всички компетентни органи, но нито антикорупционнната комисия, нито прокуратурата, нито съдът откриха нарушения. Всички те констатираха, че няма конфликт на интереси и всичко е точно.

В края на миналата година дори беше съобщено, че прокуратурата е прекратила разследването по случая със санирането на къщите.

В началото на февруари т.г. се стигна до издаване на разрешителните за строеж, но самото строителство все още не е започнало, най-вероятно защото МРРБ не е превело аванса по проекта.

Безобразията са разкрити от Христо Гешов

Освен тези два случая, журналистът Христо Гешов разкри още редица скандални сделки. Предполага се, че именно поради тази причина беше подложен на физически и психически тормоз. Той дори беше пребит,  но разследването по случая беше прекратено от прокуратурата поради неизвестен извършител, каза Гешов пред Mediapool.

В момента кметът Данаил Вълов съди Гешов за клевета за думите му, изречени след побоя в "Шоуто на Слави": "Кметът се казва Данаил Вълов и прокарва абсурдни проекти, които смело мога да кажа, че огромна част от тези пари изчезват и аз го доказвам в своите разкрития".


Проверка на Mediapool от преди около две години показа нагледно, че болшинството от хората в кметството и Общинския съвет в Червен бряг са обвързани на роднинско-приятелски принцип, по който и се раздават обществените поръчки.

Данаил Вълов става кмет след разследване за купуване на гласове

Данаил Вълов е местен бизнесмен, инженер по образование. За първи път става кмет през 2007 г., когато печели срещу кандидата на БСП Тошко Тодоров. Четири години по-късно - на изборите през 2011 г. обаче губи надпреварата от кандидата на ГЕРБ Павлин Фильовски. Взима реванш през 2015 г., но срещу друг кандидат от ГЕРБ - Георги Георгиев.

Вълов се представя като непартийна фигура, чиято кандидатура първият път е издигната от Инициативен комитет, а през настоящия мандат от Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг (ГОР - ВМРО) и е подкрепен още от АБВ, БДЦ и Реформаторския блок.

Преди втория тур на местните изборите през 2015 г. МВР съобщи, че има задържан за купуване на гласове в Червен бряг. По този случай условна присъда от 1 година с 3-годишен изпитателен срок получи Станислав Иванов. По това време той е бил на работа при Георги Максимов – общински съветник от групата на кмета ГОР – ВМРО. Максимов е свидетел по делото и отрича да е давал указания и пари за купуване на гласове.

През 2017 г. фирма свързана с Георги Максимов - "Макс Груп Инвест" ЕООД печели обществена поръчка на общината за зареждане с горива на автомобилите на община Червен бряг. Фирмата е собственост на жената, от която Максимов има дете. Конфликт на интереси няма, установи антикорупционната комисия.

Общинският съвет на Червен бряг се състои от 29 съветници. От тях само шестима – четирима от ГЕРБ и двама от БСП - не са декларирали обвързаности и конфликт на интереси, показват публикуваните декларации на сайта на общината.

Бившата антикорупционна комисия беше сезирана и за други случаи за конфликт на интереси по други обществени поръчки, печелени от съветници, но така и не успя за открие конфликт на интереси.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. stefanmg
  #3

  А кога ще разследват Санирането с дограма по 200-300 лв./м2 ???????? При пазарна цена 100-120

 2. перо
  #2

  Може би трябва да се боядиса брегът зелен!

 3. Лизи Гугуткова
  #1

  Инж. Данаил Вълов (независим) печели на втори тур срещу инж. Георги Георгиев (ГЕРБ).

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.