Прокуратурата погна лидер на проруска партия заради субсидия

Прокуратурата погна лидер на проруска партия заради субсидия

Окръжната прокуратура във Варна е започнала разследване заради съмнения за присвояване на пари от субсидията на партия "Възраждане". Делото е образувано чрез "самосезиране" след разследвания на Нова телевизия за лидера на партията Костадин Костадинов.

В момента той е обвиняем по друго дело – за всяване на смут покрай коронавируса. Причината са негови изказвания, че складовете на Държавния резерв са празни и че мерките срещу епидемията са пропаганда.

По делото за партийната субсидия се проверява дали "длъжностно лице от ръководните органи на партия "Възраждане" е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията", пишат от прокуратурата.

В излъчените по Нова телевизия разследвания се твърди, че Костадинов не се е отказал от партийна субсидия, както обяви, че ще направи преди парламентарните избори през 2017 г. Той изпраща писмо до Сметната палата с въпроси какви стъпки би могъл да предприеме, за да се откаже от субсидията. Оттам му посочват два варианта. В крайна сметка обаче Костадинов използва субсидията за партийни цели, като част от сумата е дарена.

Прокуратурата ще проверява и имотните придобивки на лидера на партията – нова къща и кола. Интерес за държавното обвинение представлява и "и движението по партийните сметки на ПП "Възраждане" – постъпления и преводи към други сметки", посочва се в съобщението.

Информацията за разследването идва само ден преди обявения от Костадинов протест пред парламента. В края на януари той организира протест зарад водната криза в Перник пред регионалното министерство. След сблъсъци с полицията имаше няколко обгазени и арестувани.

По-късно партията излезе с позиция по темата, в която се казва, че "шест пъти "Възраждане" е одитирано от Сметната палата и няма нито едно закононарушение в разходите, направени от субсидията". От партията твърдят, че репортажът е бил манипулативен. "Заради системното и целенасочено дискредитиране срещу нас, "Възраждане" слага край на търпението. От този момент нататък всяка клевета, всеки компромат, всяко деяние, уронващо авторитета на д-р Костадинов, на неговите съмишленици, на самата организация, ще срещнат отпор с документи и факти, които притежаваме. С всеки автор на зловредни послания, снимки, публикации, твърдения – ще се срещнем в съда", се посочва в позицията.

Споделяне

Още от България