Прокуратурата погва скандална имотна замяна в Русе

Русенската окръжна прокуратура е образувала дело заради размяната на бивша резиденция в лесопарк Липник за пет апартамента в центъра на Русе, реализирана от областния управител Мария Димова в края на миналата година, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

"Къщата за отдих" е 2766 кв. м., а петте апартамента в новопостроената част на хотел "Дунав плаза" са с обща площ 323 кв. м. Лицензиран оценител, срещу когото е заведено делото, е оценил резиденцията на 1.01 млн. лева, а апартаментите на 1.02 млн. лева. Това означава, че сградата в лесопарка излиза около 360 лв. на кв.м., докато апартаментите – 2600 лв. на квадратен метър – абсурдна цена в условията на криза на имотния пазар.

От сделката се облагодетелства "Хотел Мениджмънт" АД, собственици на хотел "Дунав плаза". Фирмата пък е на варненската пивоварна "ММ Холдинг". Освен фабриките за бирите "ММ" и "Леденика" варненският холдинг притежава и местния винзавод "Димят", а собствениците му се свързват с известната варненска групировка ТИМ.

Според областния управител Мария Димова сделката е изгодна, защото срещу извънградски имот, управата получила жилища в идеалния градски център.

Общината още не е доплатила разликата от 10 хил. лева в цените на имотите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?