Прокуратурата поиска 12 години затвор за нападателя на Гебрева

12 години затвор за Петьо Петков, обвинен за покушението над Светлана Гебрева, поиска днес прокурорът по делото.

Петков е изправен пред Софийския районен съд по обвинение, че на 17 декември 2001 г. е залял с киселина зам.-директора на строителния контрол Светлана Гебрева. Тя почина половин година по-късно от болест, влошила се след покушението.

Инцидентът се разигра около 10.30 ч. на бул. "Христо Ботев" 47, пред сградата на националния строителен надзор.

Според обвинителния акт, Петков е обезобразил Гебрева, като е залял лицето ѝ с концентрирана сярна киселина,което е довело до некроза на горния ляв клепач.

Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин, категорично е обвинението. Заливането с киселина е причинило на бившата зам.-шефка на строителния надзор продължителни силни болки и страдания.

Петков е най-опасният терорист-единак в последните години, заяви в пледоарията си прокурор Филипов. Според него извършеното е терористичен акт с висока обществена опасност, защото по този начин се посягало и на работещите държавни институции.

Според Софийска района прокуратура, обвинението е доказано по несъмнен начин. Осем свидетели са видели мъжа на местопрестъплението, като четирима от тях са го разпознали и като извършител, сочат събраните по делото доказателства. При извършените процесуално-следствени действия, свидетелите са разпознали и якето, с което е бил облечен обвиняемият в деня на престъплението. Очаква се утре присъдата да бъде обявена.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?